Hevosille vaihtoehtohoitoja – neljä jouduttiin lopettamaan

Antti Launonen

Vaihtoehtoisia kavionhoito-ohjeita käyttänyt pohjoissavolainen yrittäjä sai keskiviikkona Pohjois-Savon käräjäoikeudessa syytteen eläinsuojelurikoksesta.

Syyttäjän mukaan yrittäjä laiminlöi tahallaan tai ainakin törkeästä huolimattomuudesta hoitaa neljää kaviokuumetta sairastanutta hevostaan. Hevoset jouduttiin lopettamaan.

Tilalla työskennellyt hevostenhoitaja kertoi huomanneensa jo töihin tullessaan joulukuussa 2013, että joillakin hevosilla oli hoitamattomat kaviot. Keväällä 2014 kahdella hevosella todettiin kaviokuumeoireita.

Hoitaja kutsui paikalle eläinlääkärin, joka määräsi hevosille kipulääkettä ja lähetti ne jatkohoitoon klinikalle.

Kesällä hevoset olivatkin paremmassa kunnossa. Sen jälkeen hevosten kunto huononi jälleen. Maaliskuussa 2015 paikalle kutsuttu eläinlääkäri määräsi neljä hevosta lopetettavaksi niiden toivottoman ennusteen ja kärsimysten takia.

Yrittäjä kuitenkin kuljetti hevoset 150 kilometrin matkan toiselle paikkakunnalle, josta otettiin yhteyttä eläinlääkäriin. Hevoset lopetettiin maaliskuun puolivälissä 2015.

Esitutkinnassa kuullun eläinlääkärin mukaan yrittäjälle annettiin useasti ohjeita kaviokuumeen hoidosta. Yrittäjä oli kuitenkin todennut tietävänsä, kuinka kaviokuumetta hoidetaan.

– (Yrittäjä) kyllä tietää kuinka näitä sairaita hevosia tulee hoitaa. Silti hän ei ole niin tehnyt ja näin hän on tahallisesti aiheuttanut hevosille suurta kärsimystä, eläinlääkäri totesi esitutkinnassa.

Yrittäjä kiisti oikeuden istunnossa syyllistyneensä rikokseen tai eläinten huonoon hoitoon. Hänen mukaansa eläinten lopettaminen oli hätiköityä.

Yrittäjän mielestä hevostenhoitaja laiminlöi tehtävänsä eikä noudattanut yrittäjän antamia ohjeita. Hoitaja puolestaan kertoi, että hänen työaikansa lyhennettiin säästösyistä kahteen päivään viikossa. Yrittäjä kielsi hoitajan mukaan ulkopuolisen avun ja käytti usein vain talkoolaisia.

Yrittäjän mukaan kyse on oppiriidasta virallisen kaviohoidon ja hänen noudattamansa vaihtoehtoisen hoidon välillä. Yrittäjä kertoi käyttävänsä aminohappolaastariterapiaa sekä tiettyä kavionvuolumetodia.

Useat eläinsuojelujärjestöt, eläinlääkärit ja kengityssepät tuomitsevat niin sanotun Strasser-vuolun ja pitävät sitä eläinrääkkäyksenä.

Syyttäjä vaatiiyrittäjälle vähintään 80 päiväsakkoa sekä vuoden eläintenpitokieltoa. Käräjäoikeus antaa jutussa ratkaisunsa myöhemmin.

Kommentoi

Mainos: Navigaattori / Kuopion kaupunki

Uutta suuntaa työuralle Navigaattorista

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut