Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Gettomasa: Chosen One

Omahyväisen kornista nimestään huolimatta jyväskyläläisen Aleksi Lehikoisen eli Gettomasan toinen levy Chosen One ihastuttaa vilpittömyydellään.

Suurimpana esikuvana Gettomasalle ja tuottaja Ruubenille toimii 90-luvun yhdysvaltalainen hiphop ja boom bap -soundi, jotka yhdistyvät kurantteihin trendeihin. Pahimmillaan suomenkielisessä hiphopissa yhdysvaltalaisiin esikuviin tukeutuminen on ollut iso kompastuskivi, mutta Gettomasa uskoo omaan musiikkiinsa niin vahvasti, etteivät hänen suussaan kuluneet hiphop-fraasit kuulosta edes vaivaannuttavilta. Egosentriset sanoitukset kelluvat turhan usein kuitenkin irrelevantissa merkitystyhjiössä, mutta materiaalin autenttisuus paikkaa osin tätä puutetta.

Vakuuttavinta antia on alkoholisti-isästä kertova yhdeksänminuuttinen Pelkuri, vaikka sen nostaminen levyn kohokohdaksi tuntuukin groteskilta. Rehellisyydessään arkaa aihetta käsittelevä kappale jää varmasti lajissaan osaksi suomalaisen hiphopin kaanonia. Chosen Onella on vahva omakuvan leima vailla laskelmointia. Se on myös tuotantoa myöten kollektiivisesta muistista hienovaraisesti rakennettu sukupolvikokemus.

Arttu Seppänen