Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marjut Helminen: Appelsiinilehto

Marjut Helminen: Appelsiinilehto. Minerva 2016. 283 s.

Pakolaisuus ei ole vain käsite kuvaamaan ihmisiä, jotka sodan tai muun konfliktin takia ovat joutuneet jättämään kotinsa. Juurettomuudesta voivat kärsiä myös ne, joille turvallinen kotimaa on itsestäänselvyys. Marjut Helmisen esikoisromaanissa Lähi-idän kriisipesäkkeen ympärille kietoutuu tarina suomalaisesta erityissairaanhoitaja Sinistä, joka itse hädänalaisia auttaessaan elää paikattomuudessa, toden ja epätoden välimaastossa.

Appelsiinilehto liikuttaa ajankohtaisuudessaan. Ihmisoikeuskysymykset, vieraat kulttuurit, kotoutuminen ja sodan traumat ovat kaikki pohdittavina. Teos ei myöskään tyydy vain toteamaan sotimisen mielettömyyttä, vaan ottaa kiertelemättä kantaa eritoten Israelin ja Palestiinan väliseen ikuisuuskriisiin.

Ihmisoikeusliiton pääsihteerinä ja kansainvälisen Punaisen Ristin tiedottajana työskennellyt Helminen punoo tekstissään yhteen sekä fiktiivisiä kaunokirjallisia elementtejä että informatiivisia, sotaa ja kriisejä pohtivia kommentaareja.

Romaanin rakenne on rikkonainen. Aikatasoja on neljästä viiteen. Romaanin ensimmäinen osa, jossa lukijan eteen rakentuu kudelman lailla muodostuva ihmiselämä kaikkine ulottuvuuksineen, uhkaa romahtaa jokaisen uuden aspektin painaessa toista.

Asiaa ei sinänsä rikastuta myöskään Helmisen kieli, joka pysyttelee ulkopuolisine kertojineen tiukasti toteavalla, tiedottavalla linjalla.

Mutta sitten. Ensimmäisen osan rakennuspalikat aikatasoineen napsahtelevat romaanin toisessa ja kolmannessa osassa rivakasti kohti kokonaisuutta. Tahti kiihtyy, ja tapahtumien taso ottaa ohjat hidassoutuiselta alulta.

Kolmannen osan näkökulman vaihdos on tehty taiten. Tarina kerrotaan loppuun toisen henkilöhahmon silmin, ja maalaileva henkilömaisemointi saa selityksensä.

Toisaalta ei sovi kieltää, et-teikö Appelsiinilehto onnistuisi moninäkökulmaisella tekniikallaan kasvattamaan lukijan ymmärrystä siitä, mikä on tavallisen ihmisen asema isojen poikien aseleikkien keskellä. Pakolaiseksi voi joutua jokainen, olipa kotimaa missä päin maailmaa tahansa.

Sanna Jääskeläinen