Miljoonavaatimus kutistui oikeudessa kymppitonnien korvaukseksi

Juha Mikkonen

Vuosia kestänyt riita Siilinjärven kunnan ja sipulinviljelijä Pekka Vehviläisen kanssa jatkuu Itä-Suomen hovioikeudessa.

Molemmat ovat ilmoittaneet tyytymättömyytensä Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomioon, jolla kunta velvoitettiin maksamaan viljelijälle 50 000 euron korvaus jätevesivuodosta.

Vehviläisen vaatimus oli 1,3 miljoonaa euroa. Kunta ei halua maksaa euroakaan.

Prosessin sysäsi liikkeelle kunnan jätevesipumppaamon vuoto heinäkuussa 2010. Pumppaamosta vuoti jätevettä ojaan ja edelleen Kevättömänjärveen. Viranomaiset määräsivät järven eteläosan uimakieltoon ja veden käytön pesuvetenä lähes kahdeksi viikoksi sekä sellaisenaan syötävien tuotteiden sadettamisen ja käytön.

Vehviläinen oli kastellut järvivedellä viljelmiään. Hänen mukaansa vuodon takia menetettiin kurkku- ja tillisato ja sipulisato jäi pienemmäksi keskeytyneen kastelun takia. Myös kasteluun käytetty tihkuputkisto piti uusia.

Käräjäoikeuden mukaan sipulin satovahinkojen syynä oli pääasiassa, että kastelua ei jatkettu, kun vesi oli jälleen käyttökelpoista. Käräjäoikeus katsoi silti, että kastelun keskeytymisestä tuli sipuleille 27 000 euron vahinko.

Tilli- ja kurkkuvahinkojen korvaus hylättiin, koska kumpaakaan ei olisi saanut muutenkaan kastella vedellä, jonka laatua ei ole etukäteen varmistettu.

Käräjäoikeus hyväksyi korvattavaksi tihkukasteluputkiston uusinnan, vajaa 23 000 euroa.

Vehviläisen on maksettava myös kunnan oikeudenkäyntikuluja 69 000 euroa. Kunnan omia oikeuskuluja on kertynyt jo 103 000 euroa.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa helmikuun lopulla. Tuomiosta kertoi ensin Uutis-Jousi.

 

Oikaisu 14. maaliskuuta kello 16.15

Pekka Vehviläisen on maksettava kunnan oikeudenkäyntikuluja 69 000 euroa, eikä päinvastoin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut