Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyöräbisneksen reipas kasvu yllätti Iikka Ahosen

Vaikka pihamaalla ei ole vielä kesästä tietoakaan, niin Iikan Pyörävarikon myymälässä Kuopion satamassa valmistaudutaan jo kohta alkavaan sesonkiin.

Kymmeniä uusia pyöriä odottaa pahvilaatikossa kasaamista myyntikuntoon.

– Vaikka talvipyöräilyn suosio lisääntyy jatkuvasti, niin kyllä se kaikkein kiivain sesonki pyöräkaupassa alkaa pääsiäisestä. Se kestää juhannukseen saakka, kertoo yrittäjä Iikka Ahonen.

Iikan Pyörävarikko on perustettu kolme vuotta sitten. Yhtiö aloitti noin 50 neliön tiloissa, joissa toimivat myymälä ja korjaamo. Seuraavana vuonna myymälän kokoa kasvatettiin yli 30 neliötä.

Helmikuun lopussa myymälätilaa tuli lisää noin 120 neliötä. Myynnissä noin satakunta uutta pyörää, varaosia sekä ajovarusteita.

Nuori yrittäjä myöntää, että yritystoiminnan kasvu on vauhdikasta.

– Alussa ajattelin, että minulle riittää kun pystyn työllistämään itseni huoltotöillä. Toiminnan laajentuminen on vähän yllättänyt ja varsinkin myyntipuoli on kasvanut hurjasti, myöntää Ahonen.

Liikevaihdon kehitys on ollut samaa luokkaa. Ensimmäisenä vuonna tavoitteena oli 42 000 euron liikevaihto, mutta toteutuma oli jo 74 000 euroa.

Seuraavana vuonna liikevaihto oli 185 000 euroa ja viime vuosi oli jo 280 000 euron luokkaa.

– Tänä vuonna liikevaihdon minimitavoite on 500 000 euroa, sanoo Ahonen.

Yhtiöllä on noin sadan tuhannen euron varasto.

– Voitot ovatkin menneet aika pitkälle varaston kasvattamiseen, joten itse en ole päässyt vielä paljon palkkaa nostamaan.

Kipinän yrittämiseen Ahonen on perinyt yrittäjävanhemmiltaan. Pyörien pariin hän hyppäsi jo nuorena isänsä moottoripyöräkorjaamolla.

Esimerkiksi polkupyörää Iikka Ahonen muistelee oppineensa ajamaan jo kolmevuotiaana.

– Neljävuotiaana minulla oli jo mopo, jatkaa hän.

Polkupyöräilyä ja moottoripyöräilyä lapsesta saakka harrastanut nuori mies löysikin myöhemmin itsensä työskentelemästä polkupyöräliikkeestä.

– Parin vuoden kuluttua siitä alkoi tuntua siltä, että pystyisin tekemään näitä hommia omin päin ja lähdin yrittäjäkurssille.

Polkupyöräily on vahvassa nosteessa ja varsinkin maastopyöräily on entistä suositumpaa

– Noin tuhannen euron etujousitettu maastopyörä 29-tuuman renkailla on ylivoimaisesti meidän myydyin tuote, sanoo Ahonen.

Samaan aikaan maantiepyöräily on kasvattanut suosiotaan.

– Kun keski-ikäiset miehet saattoivat aikaisemmin hankkia urheiluauton niin nyt he ostavat kymppitonnin maantiepyörän, Ahonen jatkaa.

Yritystoiminnan kasvaminen jatkossa voi olla hyvinkin mahdollista.

– Meillä on tarkoitus olla maan parhaita pyöräliikkeitä. Mutta pyöräytetään nyt tämä sesonki ensin.

Iikan Pyörävarikko avasi ovensa maaliskuussa 2013. Tällä hetkellä yritys työllistää omistajansa Iikka Ahosen lisäksi viisi työntekijää. Verkkokauppa avautuu lähiaikoina. Siitä on tarkoitus tehdä maan suurin polkupyörien verkkokauppa.

Polkupyörien myynnin lisäksi yhtiö huoltaa kaikenlaisia polkupyöriä, myös erikoishuollot kuten iskunvaimentimien huollot onnistuvat.

Suurin osa asiakkaista tulee Kuopion alueelta. Huoltoon pyöriä sen sijaan tulee myös Iisalmesta ja Varkaudesta sekä Joensuusta ja Jyväskylästä.

Peruspyörien huollon asiakkaina enemmistönä ovat naiset, erikoispyörissä miehet.