Huolena sekä äitien että lasten ylipaino

THL:n ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksesta Syödään yhdessä - Ruokasuositukset lapsiperheille käy ilmi, mitä ennen raskautta, raskauden aikana ja imetyksen aikana tulisi eri toten syödä ja mitä ei. Akseli Muraja

Sanna Inkinen

Lasten ja odottavien naisten ylipaino on lisääntynyt valtavasti ja lasten diabetesta on Suomessa paljon enemmän kuin monissa muissa maissa, huomauttaa synnytysten ja naistentautien klinikan professori Leea Keski-Nisula KYSistä.

Turun yliopiston kliinisen ravitsemustieteen dosentin Kirsi Laitisen mukaan myös raskausajan diabetes on yleistynyt hyvin voimakkaasti.

– Siihen sairastuu jo noin 15 prosenttia raskaana olevista naisista.

Tätä taustaa vasten sekä Kuopiossa että Turussa tehdään raskauteen ja ravitsemukseen liittyvää tutkimusta.

KYSin synnytys- ja naistentautien, lastentautien klinikan, Itä-Suomen yliopiston ja THL:n tutkimus on nimeltään KuBiCo eli Kuopion syntymäkohorttitutkimus. Osana tätä laajaa tutkimusta selvitetään, mitä äidit syövät.

Äidit vastaavat ravitsemuskyselyihin kahdesti: ensin alkuraskauden aikana ja toistamiseen myöhemmässä vaiheessa raskautta.

– Vastauksista lasketaan hyvin tarkkaan eri vitamiinien ja hyvien rasvojen saantia, ja niistä pystytään eriyttämään kaikki ravintoaineet, Keski-Nisula selventää.

Kun äiti on vastannut kyselyyn, hän saa välittömästi automaattisen vastauksen sähköisesti.

– Palautteessa kerrotaan, että nautit vaikkapa liikaa kahvia, voisit vähentää kahvinjuontia, ja mikä merkitys sillä voi olla raskaudelle. Tai että nyt syöt liikaa rasvaa, käytäthän suositeltavia rasvatuotteita.

Automaattisuudesta huolimatta palaute tuntuu Keski-Nisulan mukaan hyvin yksilölliseltä.

– Palaute on keino auttaa äitejä syömään terveemmin ja viisaammin sekä niin, ettei paino nousisi raskausaikana niin paljon.

Se, että äidit lihovat liikaa ja painonnousu on hallitsematonta, on suuri ongelma sekä raskauksia että synnytyksiä ajatellen.

– Jos äiti lihoo, myös lapsella on riski ylipainoon. Myös synnytys on yleensä helpompi, jos lapsi painaa esimerkiksi 300–500 grammaa vähemmän.

Jos äitejä voidaan kannustaa sähköisen palautteen avulla syömään viisaammin, niin järjestelmää voisi hyödyntää laajemminkin, Keski-Nisula uskoo.

Äidin ravitsemusta selvitetään siitäkin näkökulmasta, kehittyykö raskausdiabetes, miten synnytys meni ja millainen vaikutus äidin ravitsemuksella on lapseen ja hänen elämäänsä.

Turun yliopistossa on käynnissä Raskausdiabetes ja ravinto -tutkimus. Raskausdiabetes vaikuttaa niin äidin kuin lapsen terveyteen.

– Se liittyy moniin raskausajan komplikaatioihin ja lisäksi äidin riski sairastua 2-tyypin diabetekseen on huomattavan suuri, Kirsi Laitinen sanoo.

Tutkimuksessa selvitetään, millaisia vaikutuksia probiooteilla ja kalaöljyllä on äidin ja lapsen terveyteen. Tutkijoita kiinnostaa myös se, voisiko ravintolisillä tehostaa olemassa olevia keinoa vaikuttaa raskausdiabeteksen riskiin. Probiootit ovat maitohappobakteereja, jotka vaikuttavat muun muassa suoliston mikrobikasvustoon ja suolen kuntoon.

Kalaöljy on eri asia kuin kalanmaksaöljy, jossa on A-vitamiinia. A-vitamiini voi runsaissa määrin aiheuttaa poikkeavuuksia sikiössä. Kalaöljystä ei Laitisen mukaan ole haittaa raskauden aikana, mutta sekä sen että probioottien hyödyistä tarvitaan vielä lisätutkimusta, jotta käytöstä voidaan antaa suosituksia.

– Selvitämme sitä, onko ravintolisistä hyötyä lumevalmisteeseen nähden ja sitä, olisiko niistä yhdessä annosteltuina vielä enemmän hyötyä kuin jos käytetään vain jompaakumpaa.

Äideistä kerätään veri- ja ulostenäytteitä ja heidän kehonkoostumustaan mitataan. Lisäksi he pitävät ruokapäiväkirjaa, josta annetaan palautetta. Laitisen mukaan on olemassa alustavaa näyttöä siitä, että probiootit ja kalaöljy voisivat edistää niin äidin kuin lapsen terveyttä.

– Näillä ravintolisillä voidaan mahdollisesti säädellä tätä matala-asteista tulehdusta.

Tällä tarkoitetaan elimistön lievää tulehdustilaa, joka näyttäisi vaikuttavan monenkin tyypillisen sairauden syntyyn, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin tai diabetekseen.

Probioottien tutkimuksessa on Laitisen mukaan saatu aika paljon viitteitä allergian, etenkin atooppisen ihottuman, ehkäisystä.

KuBiCo-tutkimukseen voivat osallistua kaikki ne äidit, jotka tulevat KYSiin synnyttämään. Tutkimukseen osallistuminen ei vaadi käyntejä sairaalassa. Perustietoa saa terveydenhoitajalta ja osoitteesta www.kubico.fi.

 

Raskausdiabetes ja ravinto -tutkimuksessa seurataan sekä äitiä että lasta siihen saakka, kunnes lapsi on 2-vuotias. Tutkimuskäynnit ovat Turussa ja yhteyttä voi ottaa sähköpostitse raskausdiabetesjaravinto@utu.fi. Tutkimuksen blogi osoitteessa: blogit.utu.fi/raskaustutkimus

 

THL:n ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksesta Syödään yhdessä - Ruokasuositukset lapsiperheille käy ilmi, mitä ennen raskautta, raskauden aikana ja imetyksen aikana tulisi eri toten syödä ja mitä ei. Suosituksen voi lukea täältä

Kommentoi

Mainos: Navigaattori / Kuopion kaupunki

Uutta suuntaa työuralle Navigaattorista

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut