Historian suurmiehille aukiot ja kadut yrityskylään

Katujuhlat yrityskylässä: takana vasemmalta Veera Halonen, Pyry Korkalainen, Minja Tirkkonen, Vilja Suhonen, Elina Siitonen ja Mikael Mielonen. Pekka Vähäkangas osoittaa aukion kylttiä, vieressä Seppo Karvinen, Paavo Jauhiainen, Paavo Lyytinen ja Petra Karttunen. Edessä kylän kaupunginjohtaja Sara Sahiluoto. Marko Happo

Jouko Juutilainen

Yrityskylä Itä-Suomen kartalle piirrettiin torstaina kaksi uutta aukiota ja katua. Kuopiolaisen ystävyyskaupunkitoiminnan perinteet saivat näin jatkoa markkinatalouden maailmassa.

Historian suurmiesten joukkoon nostettiin yrityskylän katujuhlissa nuorten oppimisympäristön kummisetiä ja sponsoreita. Taiteiden aukio on nimetty nyt Saastamoisen säätiön kunniaksi. Aukion avajaisissa säätiötä edustivat hallituksen jäsenet Petra Karttunen ja Seppo Karvinen.

Hermanin yrityskylästä löytyy myös Pekka Vähäkankaan aukio, joka on nimetty Kuopion kaupungin Hyvinvoinnin edistämisen ja kasvun ja oppimisen palvelualueiden palvelualuejohtajan Pekka Vähäkankaan mukaan.

Kokonaan omat kadut yrityskylään piirrettiin torstaina Olvi-säätiön hallituksen jäsenelle Paavo Jauhiaiselle ja yrityskylähankkeen käynnistäjä Paavo Lyytiselle. Hän aloitti yrityskylätoiminnan Itä-Suomessa vuonna 2012 kierrättämällä uudenlaista oppimisympäristöä Kuopion, Mikkelin ja Joensuun välillä.

Valtakunnalliseksi paisunutta yrityskyläprojektia koordinoi Taloudellinen tiedotustoimisto TaT, joka on elinkeinoelämän lobbausorganisaatio. Itä-Suomen yrityskylällä on kuusi pääkumppania ja 21 muuta tukijaa.

Nykyisin yrityskylä on vakiinnuttanut sijaintinsa kuopiolaiseen kauppakeskukseen Leväselle. Yrityskylä on pedagoginen roolipeli, joka on suunnattu peruskoulun kuudensille luokille.

Oppimateriaaliin kuuluu kymmenen oppituntia talouden ja yhteiskunnan perusteisiin. Yrityskylään kokoontuu kerrallaan 60–70 koululaista, jotka työskentelevät erilaisissa ammateissa ja tehtävissä.

– Ei tässä vielä tiedä, mitä aikuisena joutuu tekemään, arveli vaalivirkailijan rooliin istutettu Mikael Mielonen Nurmeksesta. Koulussa suhteellisesta vaalitavasta ei ole pojan muistin mukaan vielä puhuttu.

Vaalivirkailijalta oli mennyt ohi myös aamun uutiset puoluekannatusten gallupista, jossa hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus oli painunut alle puoleen vastaajista ja suosituimpana keikkui suurin oppositiopuolue.

– Enpä osaa sanoa kun seuraan niin harvoin uutisia, mutta tulee meille Ylä-Karjala ja joskus Karjalainen, Mielonen muistelee ja täydentää kuvaansa median käyttäjänä.

– Joskus katson lehdestä urheilu-uutisia. Jalkapallojutut kiinnostaa, koska pelaan itsekin FC Nurmeksessa keskikenttäpelaajana ja välillä maalivahtina, Mielonen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.