Vedetäänkö salkoon rantapyyhe vai reliikki?

Kuluvalla viikolla tehdyn kyselyn mukaan uusiseelantilaisista 63 prosenttia tahtoisi pitää vanhan lipun ja uuden kannalla on 26 prosenttia. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / FILES / Marty Melville

STT

Uusi-Seelanti on tänään aloittanut kansanäänestyksen siitä, pitäisikö maan lippua muuttaa.

Uuden-Seelannin pääministeri John Key kannattaa lipun uudistamista. Hänen mukaansa vanha lippu brittiväreineen on "kolonialismin reliikki". Uutta lippuvaihtoehtoa vastustavat taas ovat kuvailleet saniaislippua "rumaksi rantapyyhkeeksi".

Nykyisen lipun oikeassa yläkulmassa on pienikokoinen Britannian lippu, minkä lisäksi sinipohjaisessa lipussa on neljä tähteä symboloimassa etelän ristiä. Lippu muistuttaa hyvin paljon Australian lippua.

Uudessa lippuvaihtoehdossa nähdään hopeanvärinen saniainen sinimustalla taustalla. Etelän ristin neljä tähteä säilyisivät lipussa.

Ehdotuksen uudeksi lipuksi on suunnitellut Kyle Lockwood. Saniaislippu voitti joulukuussa esiäänestyksen uusien lippuvaihtoehtojen kesken.

Pääministeri Key on kehottanut uusiseelantilaisia äänestämään lipusta nyt, sillä uutta tilaisuutta tuskin tulee vuosikymmeniin. Keyn mukaan kansallissymboli voidaan nyt modernisoida ensi kertaa sen jälkeen, kun Uusi-Seelanti itsenäistyi Britanniasta.

- Jos kansa ei äänestä muutoksesta nyt, uutta tilaisuutta ei tule, ennen kuin olemme tasavalta ja se tuskin tapahtuu elinaikanani, Key sanoi radiohaastattelussa tällä viikolla.

Tällä hetkellä mielipidemittaukset viittaavat siihen, että Key on lippumielipiteineen vähemmistössä. Kuluvalla viikolla tehdyn kyselyn mukaan uusiseelantilaisista 63 prosenttia tahtoisi pitää vanhan lipun ja uuden kannalla on 26 prosenttia.

Muiden muassa uusiseelantilaiset veteraanijärjestöt ovat vastustaneet lipun vaihtamista, koska pitävät vanhan lipun hylkäämistä loukkauksena sen alla palvelleita veteraaneja kohtaan. Oppositiopuoleet taas ovat arvostelleet kansanäänestystä turhan kalliiksi hankkeeksi.

Uuden-Seelannin 4,5 miljoonasta asukkaasta noin kolme miljoonaa on saanut äänestyslipun. Äänestys tapahtuu postitse.

Kansanäänestyksen tulos on sitova. Äänestys päättyy 24. maaliskuuta.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut