"Ihmeteltiin siinä bussikuskin kanssa liekkejä"

Onnettomuuspaikan raivaus häiritsi aamulla liikennettä valtatiellä 5 pohjoiseen päin menevillä kaistoilla ja Karjalankadulle nousevalla rampilla. Marko Happo

Kuopion Liikenteen linja-auto syttyi palamaan kesken ajon perjantaiaamuna noin kello 7 Kuopiossa. Kuljettaja oli saanut ajettua bussin moottoritien Karjalankadun rampille, minne auto oli pysähtynyt. Hän ei kuitenkaan onnistunut sammuttamaan paloa alkusammuttimella.

Linja-auto oli siirtoajossa eikä kyydissä ollut matkustajia. Kuljettaja pääsi palavasta autosta ulos loukkaantumatta. Bussi sen sijaan tuhoutui palossa täysin.

– Ei siitä jäänyt kuin kuoret, päivystävä palomestari Kalevi Bruun selvittää.

Raju palo kiinnitti ohikulkijoiden huomion. Sami Ikäheimonen sai kuvattua tilanteen oheiselle videolle.

– Aamulla ihmeteltiin siinä bussikuskin kanssa liekkejä. Onneksi oli siirtoajo kyseessä, eikä ollut kuljettajan lisäksi muita kyydissä, Ikäheimonen toteaa.

Kuopion Liikenteen toimitusjohtaja Riku Sand kertoo, että ilmeisesti moottoritilasta alkunsa saanut bussipalo oli harvinaisen voimakas.

– Harvemmin meillä on näitä sattunut. Bussipalojahan sattuu Suomessa vuosittain, mutta ei ole ainakaan meillä ihan äsken sattunut, että olisi näin voimakkaasti palanut, Sand toteaa vaisusti.

Hän arvelee palon levinneen nopeasti ja voimakkaasti, sillä bussi oli lähtenyt matkaan varikolta Särkilahdesta ja ennättänyt vain Karjalankadun rampille saakka. Miksi palo oli levinnyt niin nopeasti, on vielä arvoitus.

– Linja-autossahan on paljon erilaisia materiaaleja ja palo saa happea helposti, kun on avara tila, Sand huomauttaa.

Toimitusjohtaja kertoo, että tapaus tutkitaan Kuopion Liikenteellä perinpohjaisesti.

– Pyrimme löytämään syitä ja ratkaisuja siihen, miten näitä pystyisi ennakoimaan ja ehkäisemään. Meillä on olemassa linja-autoille ennakoiva huoltojärjestelmä. Siellä tehdään huoltoja aika ajoin. Sinne tehdään tarvittaessa muutoksia, jos huomataan, että tähän paloon olisi pystytty vaikuttamaan ennakoivalla huollolla.

Onnettomuuspaikan raivaus häiritsi aamulla liikennettä valtatiellä 5 pohjoiseen päin menevillä kaistoilla ja Karjalankadulle nousevalla rampilla.

– Kyllähän siitä kerkesi melkoiset ruuhkat tulla, koska vain moottoritien toinen kaista oli hetken käytössä. Nyt liikenne sujuu taas kahta kaistaa pitkin ja ruuhkat alkaa purkautua pikku hiljaa, Kalevi Bruun kertoi hieman ennen kello 8.

Palon epäillään saaneen alkunsa linja-auton moottoritilasta.

– Auto oli lähtenyt matkaan Särkilahdesta. Perässä ajanut asentaja oli sanonut haistelleensa matkalla, että bussi oli kärynnyt jo jonkin aikaa, Bruun kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.