Pitäisikö keskustan asettua Sauli Niinistön taakse presidentinvaaleissa? Pari piirijohtajaa vastaa jo kyllä

Matti Pietiläinen

Keskustapiirien puheenjohtajista kaksi liputtaa selkeästi sen puolesta, että keskusta asettuisi istuvan presidentin Sauli Niinistön taakse ensi presidentinvaaleissa.

– Ei järkevintä, mutta kenties realistisinta olisi tukea Niinistöä, perustelee kantaansa Kymenlaakson keskustapiirin puheenjohtaja, kansanedustaja Markku Pakkanen.

Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Pertti Lehtomäki kannattaa Niinistön tueksi asettumista vielä suoraviivaisemmin.

– Niinistön taakse, koska ei ole mielestäni muita varteen otettavia ehdokkuuksia tarjolla, hän ilmoittaa.

Piirien puheenjohtajilta kysyttiin, olisiko keskustan järkevintä asettua Niinistön taakse jo presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, jos Niinistö on ehdolla vuoden 2018 presidentinvaaleissa. Niinistö ei ole vielä kertonut, pyrkiikö jatkokaudelle.

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ilmoitti pari viikkoa pitävänsä Niinistön jatkokautta parhaana vaihtoehtona.

Myöskään Päijät-Hämeen piirin puheenjohtaja Marja Engman ja Pohjois-Pohjanmaan piiriä johtaa Matias Ojalehto eivät pidä puolueen oman ehdokkaan asettamista välttämättömänä.

– Mielestäni se ei ole välttämätöntä, mutta ensin täytyy löytyä nykyistä parempi vaihtoehto. Mikäli sellainen löytyy, on presidentinvaali paikallaan, Ojalehto muotoilee.

Kumpikaan heistä ei ole kuitenkaan vielä tässä vaiheessa valmis viemään keskustaa Niinistön taakse. Kaksi kyselyyn vastanneista piirijohtajista taas ei halunnut ottaa lainkaan kantaa, olisiko keskustan asetettava joka tapauksessa presidenttiehdokas omasta puolueesta.

Savon Sanomien ja sen kumppanilehtien kyselyyn vastasi 21 keskustapiirin puheenjohtajasta 20. Kolme neljäsosaa heistä piti puolueen oman ehdokkaan asettamista tarpeellisena. Yleisimpiä perusteluita ovat keskustan pääministeripuolueen asema, keskustalaisen vaihtoehdon tarjoaminen, demokratian edistäminen ja ison puolueen uskottavuus.

Keskustapiirien puheenjohtajat ovat alueellaan merkittäviä mielipidevaikuttajia ja valtaosa kuuluu keskustan puoluehallitukseen.

Pääministeripuolue keskustan presidenttipaletti vaikuttaakin olevan tässä vaiheessa enemmän kuin levällään.

Piirijohtajien vastausten perusteella keskustalla ei ole tällä hetkellä yhtään selkeää suosikkia presidenttikisaan. Enemmistö vastaajista ei halunnut nimetä mielestään parasta henkilöä keskustan presidenttiehdokkaaksi. Se ei ole yllättävää kaksi vuotta ennen vaaleja, mutta se on, että parhaaksi ehdokkaaksi nimetyistä yksikään ei nouse erityisesti esiin.

Kaksi mainintaa saa vain puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä, mutta nekin kumoavat toisensa. Yksi piirijohtaja pitää häntä parhaana ehdokkaana ja toinen nimeää hänet henkilöksi, jonka ei ainakaan pidä asettua ehdolle vaan keskittyä pääministeriyteen.

– Ehdokkaani olisi nainen, miksei Mari Kiviniemi, Satakunnan keskustapiirin puheenjohtaja Tapio Huhtanen tarjoaa OECD:n nykyistä apulaispääsihteeriä.

Yhden puoltoäänen saavat myös elinkeinoministeri Olli Rehn, keskustan eduskuntaryhmää johtava Matti Vanhanen ja entinen pääministeri Esko Aho, joka nykyään johtaa suomalaisten yritysten liiketoimintaa edistävän Business Team for Russia -yhteenliittymän hallitusta.

Väyrynen ei saa piirijohtajakyselyssä yhtään puoltoääntä, vain yhden kieltoäänen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut