"Olen ihan oikeasti huolissani siitä, pysyykö porukka hengissä"

Tiet ovat Savossa paikoin vaarallisen liukkaat. Tapio Hartikainen

Jukka-Pekka Räsänen

Tervon ja Vesannon elinkeinoasiamies Sari Tulila on huolissaan alueen teiden kunnossapidosta. Lauha sää on sulattanut esimerkiksi Vesannolla teitä paikoin niin huonoon kuntoon, etteivät oppilaita kuljettavat taksit päässeet keskiviikkona hakemaan lapsia kouluun.

– Varmaan meidän pitää joku karvalakkilähetystö tehdä ja käydä taas Elyllä, koska näitä tilanteita tulee tuon tuosta, Tulila puuskahtaa.

Hän huomauttaa, että koulukyyditysten lisäksi huonokuntoiset tiet aiheuttavat ongelmia myös muun muassa ambulansseille, kotisairaanhoidolle ja eläinlääkärille.

– Ambulanssikuski kertoi, että he olivat joutuneet jossain kohtaa jättämään auton tien varteen ja kävelleet loppupätkän. Siinä tapauksessa ei onneksi ollut kenekään henki vaarassa, vaan apu kerkesi kävellenkin perille. Mutta tilanne alkaa olla sellainen, että niinköhän sieltä enää paloauto pääsee läpi.

– Liukkaus on ydinongelma, mutta on siellä ollut pitkin aikaa muitakin vaikeita kelejä ja hengenvaarallisia tilanteita. Tiet ovat polanteisia ja tukkirekat saattavat ajaa keskellä tietä, koska eivät muuten pysy tiellä. Siinä kun tulee koulukyyti vastaan, niin onhan siellä tilanteita, Tulila jatkaa.

Hän kertoo erään liikennöitsijän nähneen tiistaina, kuinka rekka oli valunut kyljelleen ojaan.

– Se ei yksinkertaisesti ollut pysynyt tiellä. Onneksi ei ole vielä keneltäkään henki lähtenyt, mutta tämä alkaa olla jo siinä pisteessä, ettei sekään tilanne ole enää kaukana.

Teiden hiekoittaminen ei ole automaatio. Maaseudun asukkaat ja teitä ammattinsa puolesta käyttävät joutuvat ilmoittamaan maanteiden kunnosta ja liikenteen ongelmista Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle.

– Meiltä menee hirveästi aikaa ja energiaa siihen, että soitellaan ristiin rastiin ja joudutaan tällaista asiaa paimentamaan, joka pitäisi olla hoidettu ilman, että sitä tarvitsee erikseen pyytää, Tulila harmittelee.

– Tämäkin keli on sellainen, että oli varmasti tiedossa teiden olevan aamulla liukkaat. Miksi niitä ei hiekoitettu yön aikana?

Tulila painottaa, ettei tilannetta voi pitää yksittäisestä urakoitsijasta johtuvana asiana, koska ongelma on useammalla puolella pitäjää.

– Eikä tämä varmasti ole yksin Vesannon ongelma.

– Olen ihan oikeasti huolissani siitä, pysyykö porukka hengissä. Kieli keskellä suuta on yksi jos toinenkin tullut tällaisella pääkallokelillä henkensä kaupalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.