Ministerin selvitettävä poliisin rekisterisotkuja eduskunnalle

Asta Tenhunen

Poliisin rekisterinpidon epäselvyyksistä ja ylläpidon, koulutuksen ja valvonnan puutteista on jätetty kirjallinen kysymys eduskuntaan.

Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi jätti kirjallisen kysymyksen, johon sisäministeri Petteri Orpo (kok.) joutuu asiaa selvitettyään vastaamaan eduskunnalle.

Kasvin mukaan asiassa on kyse poliisin luottamuksesta. Torstaina Helsingin käräjäoikeus vapautti kolme poliisia syytteistä tuottamuksellisista virkavelvollisuuden rikkomisista, jotka koskivat poliisien epäiltyjen rekisterin virheellisyyksiin.

Oikeus arvosteli poikkeuksellisen voimakkaasti poliisia: "poliisihallinnossa laillisuusvalvonnassa olleet ja olevat määräykset ja ohjeet ovat erittäin epäselvät ja monitulkintaiset".

– Syytteet hylättiin, koska poliisin rekisterivalvontaa koskevat säännökset, määräykset ja ohjeet ovat Helsingin käräjäoikeuden mielestä olleet niin epäselvät ja monitulkintaiset, että niitä ei ole ollut mahdollista noudattaa, Kasvi moittii. Hän on tekniikan tohtori ja perehtynyt muun muassa tietosuojakysymyksiin.

– Rekisterinpidon puutteet paljastuivat vasta, kun hyvin arkaluontoisia tietoja sisältäneen rekisterin sisällöstä vuodettiin tietoja tiedotusvälineille.

– Myös poliisin käyttämien pakkokeinojen perusteluissa ja valvonnassa on paljastunut vakavia puutteita.

Tällä Kasvi viittaa Jari Aarnion virka- ja huumerikostutkinnan yhteydessä nousseisiin tietoihin sekä poliisien saamiin useisiin syytteisiin ja tuomioihin henkilöiden tietojen urkinnasta viranomaisrekistereistä.

– Aarnion oikeudenkäynnissä on paljastunut hämmentäviä yksityiskohtia sekä Helsingin huumepoliisin että Aarnion toimintaa tutkineen keskusrikospoliisin johtamisesta, toimintakulttuurista ja valvonnasta.

– On valitettavasti mahdollista, että julkisuuteen päätyneet väärinkäytökset ja ongelmat ovat vasta jäävuoren huippu: oire laajemmasta poliisin johtamisen ja laillisuusvalvonnan ongelmasta.

Kasvi pyytää siksi ministeriä vastaamaan, miten hallitus turvaa kansalaisten luottamuksen poliisiin myös tulevaisuudessa.

Kirjallinen kysymys on tapa pyytää eduskunnassa lisätietoa hallituksen tai ministerin toimista ja valvoa ministerin toimien laillisuutta.

Ministerin on vastattava alaansa koskevaan kirjalliseen kysymykseen kolmessa viikossa sen saamisesta. Vastaus jaetaan kirjallisena kaikille kansanedustajille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.