Paavon puolue tarjoaa selkeän vaihtoehdon

Paavo Väyrysen sanoma kiinnosti kuulijoita eri puolilla Suomea pidetyissä tilaisuuksissa. Jyväskylässä hän puhui kaupunginkirjastolla. Mutila Tiina

Ilkka Hartio

Paavo Väyrysen Kansalaispuolue tulee tarjoamaan seuraavissa eduskuntavaaleissa selkeän vaihtoehdon vanhoille puolueille. Kapun politiikan kovin ydin on vaatimus, että Suomi eroaa euroalueesta.

Kaikkien tuntema europarlamentaarikko kiersi viikolla Suomea, puhui politiikka täysille saleille ja keräsi ison läjän kannattajakortteja. Hänen poliittinen viestinsä oli ymmärrettävä ja selkeä.

Kaiken taustalla on keskustassa tapahtunut sisäinen vallankumous. Väyrysen mukaan puolueessa on käyty 1980-luvun lopulta lähtien kamppailua siitä, mikä on keskustan aatteellinen perusta ja suunta.

– Tuolloin 1980-luvulla mukaan tulleet nuoret ryhtyivät muuttamaan keskustaa liberaalipuolueeksi. Nyt he ovat valitettavasti onnistuneet siinä. Minä en tunne nykykeskustaa enää omakseni, koska olen perinteisen alkiolaisen aatteen kannattaja, Paavo Väyrynen suree.

Hänen mukaansa kehitys näkyy hallituksessa, jota kokoomus johtaa aatteellisesti sitä lähellä olevien keskustaministerien tuella.

Uusi puolue tarvitaan, koska Väyrystä ei kelpuutettu ministeriksi ja hän kokee, että ei pysty enää vaikuttamaan keskustan kautta. Pian rekisteröitävä Kansalaispuolue ryhtyy ajamaan Suomen irrottautumista euroalueesta, josta Väyrynen on tehnyt myös kansalaisaloitteen. Se tullee eduskunnan käsittelyyn lähiaikoina.

– Suomen siirtyminen omaan kelluvaan valuuttaan parantaisi nopeasti kilpailukykymme ja talous alkaisi taas kasvaa. Tämän ansiosta työllisyys paranisi, kansalaisten elintaso nousisi, eikä kipeimpiä menoleikkauksia olisi tarpeen toteuttaa.

Idean isä vertaa Suomen kehitystä Ruotsiin, joka säilytti kruunun eikä siirtynyt euroon.

– Vuoden 2008 jälkeen Ruotsin kansantalous on kasvanut kahdeksalla prosentilla. Samaan aikaan Suomen kansantalous on supistunut kuudella prosentilla.

Väyrynen on laskenut, että Suomen kansantalous olisi nyt 30 miljardia euroa vauraampi, jos meidän talouskasvumme olisi ollut Ruotsin luokkaa. Valtiolla ja kunnilla olisi jakovaraa 15 miljardia nykyistä enemmän.

– Ruotsissa parannetaan ihmisten etuja, meillä leikataan ja säästetään.

Väyrynen ennustaa, että hänen lääkkeillään Suomi voisi päästä lähivuosina kolmen prosentin kasvuun, kun nykymenolla edessä on vain 0–1 prosentin kasvua.

Työmarkkinajohtajat neuvottelevat ties monettako kertaa yhteiskuntasopimuksesta, jonka avulla halutaan laskea yksikkötyökustannuksia. Sitäkään ei tarvittaisi, jos hylkäisimme euroalueen.

– Suomen ongelma ei ole liian suurissa yksikkötyökustannuksissa vaan siinä, että meidän yleinen kustannus- ja hintatasomme on liian korkea suhteessa kilpailijamaihin.

Se taas pitäisi korjata devalvaatiolla, joka tulisi mahdolliseksi, jos markka otettaisiin takaisin käyttöön.

Talouspolitiikan lisäksi Paavon puolue järkevöittäisi ainakin pakolais-, EU- ja aluepolitiikkaa.

– Hallitus ajaa keskittämispolitiikka, jonka seurauksena satoja tuhansia ihmisiä siirtyy maakunnista pääkaupunkiseudulle. Se on järjetöntä aluepolitiikkaa, johon täytyy saada muutos.

Moraalisesti hieman arveluttavaa on, että Väyrynen kiertää keräämässä kannattajakortteja uudelle puolueelleen täydellä mepin palkalla. Myös poliittisten tilaisuuksien kuluihin on mahdollista käyttää EU:n varoja. Lakipykälien vastaista toiminta ei kuitenkaan liene.

Vuonna 2019 nähdään millaisen haasteen kapu vanhoille puolueille tarjoaa. Ainakin keskustan ja perussuomalaisten puoluetoimistoissa lienee syytä huoleen, sillä Väyrysen sanoma uponnee parhaiten niihin pettyneisiin äänestäjiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.