Kuntouttavassa psykoterapiassa käyvien määrä on kasvussa

STT

Kelan korvaamassa kuntouttavassa psykoterapiassa käyvien suomalaisten määrä on kasvanut jatkuvasti. Viime vuonna korvaus myönnettiin noin 27 000 suomalaiselle, mikä tarkoittaa 2000 henkilön lisäystä toissa vuoden lukemiin verrattuna.

Tämän vuoden alussa kuntoutuspsykoterapian korvaustasoa tarkistettiin ja useimmilla potilailla omavastuuosuus laski. Kelan asiantuntijalääkäri arvioi, että korvaustason noston myötä palvelua käyttävien määrä kasvaa edelleen.

Terapeutin löytäminen vaatii vaivannäköä

Kun saa Kelalta korvauspäätöksen psykoterapiasta, edessä on terapeutin etsintä. Mielenterveysongelmista kärsivälle kuntoutujalle se ei välttämättä ole helppo tehtävä.

Terapia tähtää työ- tai opiskelukyvyn parantamiseen. Psykoterapeutti Sarianna Virpikari kertoo antavansa terapeuttia valitsevalle potilaalle kaksi neuvoa.

- Ensinnäkin sanon, että älä käy vain minun luonani. Käy vähintään kolmen terapeutin luona, jotta näet, miten he eroavat toisistaan.

Toinen neuvo on kysymys, jonka potilas voi esittää itselleen: pystyisinkö työskentelemään tämän ihmisen kanssa? Terapeutin ja potilaan suhdetta voi verrata läheiseen työtoveruuteen.

- Terapiaan hakeutuvan ihmisen näkökulmasta tärkeintä on hyvä vuorovaikutussuhde, sanoo Kelan asiantuntijalääkäri Tanja Laukkala. Laukkala muistuttaa, että ennen pitempää psykoterapiaa on jo käyty lääkärin vastaanotolla keskustelemassa vaihtoehdoista.

- Oman lääkärin kanssa voi miettiä, mikä olisi suositeltava terapiasuuntaus. Oleellista on, että terapiassa voi olla oma itsensä.

Virpikari on samaa mieltä. On hyvä selvittää, mitä eroa vaikkapa psykodynaamisella ja ratkaisukeskeisellä terapialla on, mutta lopulta tärkeämpää on tulla toimeen terapeutin kanssa.

- Voi olla, että esimerkiksi ratkaisukeskeinen terapia ei sovi jollekulle, mutta kaikkien terapeuttien ja suuntausten tavoite on kuitenkin sama. Että ihminen paranee, Virpikari tiivistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.