"Näin vaikeaa ei ole ollut sitten vuoden 2009 pandemian jälkeen"

Veera Jääskeläinen

Influenssa on levinnyt viime viikkoina hyvin voimakkaasti koko maassa. Tilanne on sama myös Pohjois-Savossa.

– Kausi käynnistyi aikaisemmin kuin ollaan totuttu. Kaiken lisäksi influenssa on levinnyt voimakkaasti ja muutamissa viikoissa tapaukset ovat jopa kaksinkertaistuneet per viikko. Siinä mielessä tämä on poikkeuksellinen kausi, kertoo erikoistutkija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:stä.

Ikonen arvioi influenssan huippuviikkojen olevan nyt käsillä. Monena kautena influenssa on pahimmillaan vasta viikoilla 8–10.

Influenssan kaltaisiin tauteihin liittyvät terveyskeskuskäynnit ovat nekin ylittäneet viime kausien luvut.

– Toki tähän saattaa vaikuttaa jonkin verran kirjaamiskäytäntö, mutta ei se tilannetta kokonaan selitä. Tällä kaudella influenssa on selkeästi osoittautunut nopeasti leviäväksi, Ikonen toteaa.

Mitään selkeää selitystä asialle ei ole.

– Tätä on mietitty, koska Suomen lisäksi on muitakin Euroopan maita, joissa influenssa-aktiivisuus on lisääntynyt hyvin lyhyessä ajassa. Mitään viitteitä ei ole, että viruksessa olisi tapahtunut muuntumista, joka selittäisi tämän, Ikonen sanoo.

Vielä ei myöskään voida päätellä, että nopeasti leviävä influenssa johtaisi koko kauden aikana sairastuneiden selkeästi aiempaa suurempaan määrään.

THL:n 11. helmikuuta päivätyn tilaston mukaan tällä kaudella A-virus on ollut Suomessa 5 830 henkilöllä ja B-virus 312 henkilöllä.

Ikonen muistuttaa, että tartuntatautirekisteriin raportoidaan vain laboratoriossa varmistetut tapaukset, joten tilastoihin päätyy pelkkä jäävuoren huippu. Rekisteri antaa kuitenkin hyvän viitteen tilanteesta.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä A-virustapauksia on todettu 285 ja B-viruksia kaksi.

– Viime ja sitä edeltävä viikko olivat sellaisia, että teho-osastolla oli kolmesta neljään tai viisikin potilasta hoidossa yhtä aikaa vaikean influenssan takia. Se on poikkeuksellinen tilanne. Näin vaikeaa ei ole ollut sitten vuoden 2009 pandemian jälkeen, KYSin infektiosairauksien erikoislääkäri Irma Koivula kertoo.

Tamiflu-lääke on KYSissä edelleen käytössä, vaikka sen tehokkuutta on epäilty jo vuonna 2014 julkaistussa Cochrane-katsauksessa. Uutta tutkimustietoa ei Koivulan mukaan ole tullut sen jälkeen.

– Muutakaan lääkehoitoa ei ole, niin vähäinenkin mahdollinen hyöty halutaan ottaa käyttöön varsinkin tehohoitoon joutuvilla.

Kuopiossa ei tilastoida influenssakäyntejä terveysasemilla, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen. Näytteistäkään sairastuneiden määrää ei voida laskea.

– Näytteitä ei enää oteta niin paljon kuin alkuvaiheessa, joten tilastoissa se ei näy, mutta tiedetään, että sairastuneita on paljon, Savolainen kertoo.

Kun testit osoittavat influenssan saapuneen, oireet ovat Savolaisen mukaan yleensä niin tyypillisiä, että lääkäri tunnistaa ne ilman testiäkin.

Kyse on myös rahasta.

– Testit ovat hirveän kalliita, eikä niitä voida lähteä kaikilta ottamaan. Muuten terveydenhuollon kaikki rahat menisivät näihin testeihin, Savolainen toteaa.

Tarkkaa testin hintaa hän ei tiedä, mutta se on 20–30 euron välillä. Influenssakauden aikana Kuopiossa tehdään satoja testejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.