Matti Apunen kannustaa kansalaistottelemattomuuteen maakunnissa

Kaunis ja puhdas luonto ei riitä Etelä-Savon kilpailueduksi erottamaan sitä muista, Matti Apunen sanoo. Martti Ripaoja

Martti Ripaoja

Maakunnille avautuu itsehallintouudistuksen yhteydessä pienen kumouksen mahdollisuus, katsoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen.

Apunen löi eteläsavolaisten mietittäväksi ison kysymyksen maakunnan strategiaseminaarissa keskiviikkona: Mitä tekisitte, jos Etelä-Savo olisi itsenäinen osavaltio?

– Saa nyt nähdä, mihin itsehallintotouhu menee, mutta se on teille pelin paikka. Tehkää itse se kumous. Tiedätte, mitkä ovat teille tärkeitä asioita, ruvetkaa ajamaan niitä, Apunen totesi.

– Te itse voitte auttaa itseänne. Kannustan lievään kansalaistottelemattomuuteen

Itsehallintokeskustelussa on menty pitkälti hallinto edellä, arvioi Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

– Olen huomannut, että kun keskustellaan itsehallinnosta, odotetaan koko ajan, millaiset ohjeet saamme Helsingistä, miten sitä itsehallintoa pitää rakentaa. Se pitäisi kääntää toisinpäin.

Tulevaisuus- ja teknologiaoptimisti Apunen uskoo myös, että robottien ja 3D-tulostuksen kaltaiset teknologiat muuttaa globaaleja arvoketjuja myös maakuntien Suomen eduksi.

– On erittäin hyvä uutinen Suomen maakunnille, jos se toteutuu. Työn viemisen virta kääntyy takaisin, jos halpatuotantomailla ei ole muuta etua kuin halpa työ. Koneet korvaavat sen.

– Kun kansainväliset arvoketjut väistämättä muuttuvat, se avaa teille valtavat mahdollisuudet. Ette ole kaukana ettekä sivussa, vaan suurinpiirtein yhtä lähellä kuin muutkin.

Matti Apunen osallistui vierailevana puhujana Etelä-Savon maakunnalliseen strategiaseminaariin Mikkelissä keskiviikkona. Etelä-Savo on aloittanut vuoteen 2030 ulottuvan uuden strategian laatimisen. Strategia tulee syksyllä maakuntavaltuuston hyväksyttäväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.