"Lypsävää lehmää ei kannata teurastaa"

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan valtion omaisuutta on hävitetty kiihtyvään tahtiin ja voittajina ovat olleet ulkomaalaiset pelurit. Roni Rekomaa / Lehtikuva

ANNIINA LUOTONEN / STT

Vasemmistopuolueet suhtautuvat hyvin varauksella valtion omaisuuden myyntiaikeisiin. Tämä tuli selväksi, kun eduskunnassa keskusteltiin hallituksen suunnitelmista tälle vuodelle.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan valtion omaisuutta on hävitetty kiihtyvään tahtiin ja voittajina ovat olleet ulkomaalaiset pelurit. Valtio on luopunut tänä aikana muun muassa isosta potista Fortumin ja Nesteen osakkeita. Alihintaan on myyty Arhinmäen mukaan myös Valmetin, Outokummun ja Kemiran osakkeita.

– Lypsävää lehmää ei kannata teurastaa. Meidän valtionyhtiömme tuottavat osinkotuloja vuodesta toiseen, Arhinmäki sanoi ja toivoi, että menneistä virheistä otetaan opiksi.

Hallitus on parasta aikaa valmistelemassa omistajaohjauksen strategiaa, jossa määritellään uudelleen syyt valtion omistukselle. Joitain omistuksia on tarkoitus myydä, jotta valtio saa rahaa uusia hankintoja ja kärkihankkeitaan varten.

Pääministeri Juha Sipilällä (kesk.) ei ollut vielä tiistaina eduskunnalle konkreettista kerrottavaa siitä, mitä omaisuutta valtio on myymässä.

– Valtion omistajuuden pitää olla perusteltavissa strategisella intressillä, yhteiskunnallisella erityistehtävällä, elinkeinorakenteen uudistumisella tai sinivalkoisen omistajuuden puolustamisella, Sipilä luetteli.

Tavoitteena on hänen mukaansa, että valtion omistajuutta uudistetaan tästä eteenpäin jatkuvasti, eikä se olisi pelkän säilyttämisen väline.

– Jostain täytyy luopua, jotta voidaan rakentaa uutta, Sipilä sanoi.

RKP:n Carl Haglund toivoi, että myynneillä saatavat rahat käytetään tuottavaan ja järkevään kohteeseen.

– Suhtaudun ennakkoluulottomasti tähän, mutta teillä on aika kova vakuuttamisen paikka, Haglund sanoi.

Perusinfrastruktuurin omistuksesta on puhuttu vilkkaasti varsinkin sähkönsiirtoyhtiö Carunan merkittävien hinnankorotusten jälkeen. SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä Carunan toiminta on varoituksena omistajapolitiikkaansa pohtivalle hallitukselle. Myynnin yhteydessä pitäisi hänen mukaansa huolehtia myös siitä, ettei ostaja kierrä veroja.

– Kansainvälisten sijoittajien heikko veronmaksuhalu on kaikkien tiedossa, Rinne evästi.

Politiikassa on käynnistymässä tiivis vuosi, jonka aikana hallitukselta odotetaan isoja uudistuksia. Kesken ovat vielä niin sosiaali- ja terveysuudistus, maakuntahallinto kuin paikallinen sopiminenkin. 

Loppukevään kehysriihessä hallitus arvioi, onko sen 4 miljardin euron säästötavoite toteutumassa, mikä voi johtaa uusiin leikkauspäätöksiin. Sipilä vakuutti tiistaina eduskunnassa, että hallitus pitää kiinni tavoitteestaan saada säästöt aikaan nelivuotisensa aikana.

Keväällä eduskuntaan odotetaan myös lakipakettia, jolla yritetään madaltaa työllistämisen kynnystä. Työntekijälle muutokset tulevat olemaan karvasta kalkkia, sillä keinovalikoimassa ovat niin takaisinottovelvollisuuden keventäminen kuin määräaikaisuuksien ehtojen väljentäminenkin. Työntekijöihin kohdistuu myös yhteiskuntasopimus, jota odotetaan työmarkkinajärjestöiltä.

Touko-kesäkuussa otetaan suuntaa Suomen ulkopolitiikalle, kun hallitus tuo eduskuntaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.