Lakiluonnos: 25 000 reserviläistä voidaan kutsua kertaamaan välittömästi

TOMMI FORSMAN / STT

Kutsu kertausharjoituksiin voi tulla jatkossa erittäin nopealla varoitusajalla. Puolustusvoimien komentaja voisi jatkossa päättää 25 000 reserviläisen kutsumisesta välittömästi "sotilaallisen valmiuden joustavaan kohottamiseen tarkoitettuun kertausharjoitukseen."

Asia ilmenee hallituksen hiljattain lausuntokierrokselle lähteneestä lakiluonnoksesta. Myös kertausharjoituksista vapauttamista aiotaan tiukentaa huomattavasti.

Jatkossa asevelvollinen ei voisi hakea vapautusta kertausharjoituksesta, kun kyse on valmiuden joustavaan kohottamiseen liittyvästä harjoituksesta. Kyseisissä tilanteissa myös kertausharjoitusvuorokausien enimmäisajat aiotaan poistaa.

Normaaliolojen kertausharjoitusten nykyiset enimmäismäärät on tarkoitus kaksinkertaistaa. Miehistön osalta kertausten enimmäismäärä nousisi 80 päivään. Miehistön erityistaitoa vaativiin ja miehistön vaativimpiin erityistehtäviin koulutetuilla määrä kohoaisi 150 päivään. Aliupseereilla, opistoupseereilla ja upseereilla kertausten uusi enimmäismäärä olisi 200 päivää.

Asevelvollisuuslain muutoksia perustellaan muun muassa tarpeella vastata nopeasti ja nykyistä joustavammin muuttuviin turvallisuustilanteisiin. Puolustusministeriön mukaan viime vuosien paikalliset ja alueelliset poliittiset kriisit, joihin on liittynyt aseellista voimankäyttöä, ovat tapahtuneet yllättävästi ja nopeasti.

Puolustusministeriön hallintosihteerin Juha Postin mukaan tavoitteena on saada lakiluonnos eduskunnan käsittelyyn huhtikuun toisella viikolla. Tällöin laki ehdittäisiin käsitellä kevätkauden aikana. Postin mukaan uusi laki saattaa olla voimassa jo tulevana kesänä. Ministeriö on pyytänyt toimittamaan lakiluonnosta koskevat lausunnot helmikuun 26. päivään mennessä.

Aiheesta uutisoi aiemmin tiistaina Helsingin Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.