Arhinmäki: Valtionyhtiöitä yksityistetty taitamattomasti

SANNA NIKULA / STT

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan valtionyhtiöitä on yksityistetty alehintaan, taitamattomasti ja valtion etujen vastaisesti. Arhinmäki sanoi eduskunnan täysistunnossa, että valtion neuvonantajina ovat toimineet omaa ja sijoittajien etua ajaneet Björn Wahlroosin Mandatum ja Peter Fagernäsin Conventum sekä pääasiassa yhdysvaltalaiset investointipankit.

Arhinmäen mielestä surullisin esimerkki on Fortumin kohtalo.

– Jos Fortumin osakkeita ei olisi myyty, sen osingot olisivat tulleet kokonaisuudessaan Suomen valtiolle ja valtio olisi saanut tähän päivään mennessä yli kolme kertaa enemmän tuloja Fortumista ja Neste Oilista kuin valtio sai yksityistämisestä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, että hallituksen omistajapolitiikassa yhtenä tärkeänä ohjaavana tekijänä on oltava omistajamuutosten vaikutukset kansalaisiin. Omaisuuden myynnin yhteydessä on hänen mielestään huolehdittava myös siitä, ettei veroja kierrätetä ulkomaiden kautta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että hänen on mahdotonta ajatella, miksi valtionomistuksessa ei voi tapahtua uudistumista.

– Miksi vasemmistossa ajatellaan niin, ettei voisi olla mitään uutta mihin valtio voisi mennä mukaan ja vahvistaa sitä, mutta samalla luopua jostakin, jossa valtion roolia ei enää sillä tavalla tarvita. Minusta luonnollista kiertokulkua tarvitaan myös siellä, Sipilä sanoi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut