Aarnion rahojen etsintää setvitään oikeudessa

Aarnion rakenteilla olevan talon pihalta löytyi putkeen piilotettu sanko, jossa oli rahaa yli 64 00 euroa.

Asta Tenhunen

Keskusrikospoliisin tutkintaryhmä alkoi etsiä Jari Aarnion rahoja syksyllä 2013. Tutkintaryhmä epäili Helsingin huumepoliisin silloista päällikköä törkeistä huume- ja virkarikoksista.

Rahojen etsinnässä riitti monia käänteitä, kun niitä etsittiin rahakoirien avulla, Puolustusvoimilta lainatuilla teknisillä laitteilla sekä esimerkiksi yrittämällä tehdä tiedusteluja ulkomaille.

Rahakoiria haalittiin etsintöihin ainakin Kuopion ja Lahden seuduilta.

Koiranohjaajia kuullaan asiasta oikeudessa todistajina torstaina.

Laajan haromisen syynä oli se, että poliisin mukaan huumekauppaan liittyy aina merkittäviä rahasummien liikkeitä.

Rahavirtoja etsittiin käytännössä niin, että tutkintaryhmä tilasi Aarnion tilitiedot eri pankeista. Niiltä näkyivät hänen palkkatulonsa ja joitakin säännöllisiä menoja, mutta ei kaikkea rahaliikennettä.

Poliisit kartoittivat myös Aarnion omaisuutta ja alkoivat etsiä rahaa myös kotietsinnöillä.

Kotietsintöjä tehtiin Aarnion perheen kotiin sekä hänen tyttärensä kotiin ja iäkkäiden vanhempien luo. Yksi etsinnöistä kohdistui syksyllä 2013 Aarnion rakenteilla olleeseen taloon Porvoossa.

Rikostutkijat ja poliisin rahakoira ohjaajansa kanssa tutkivat tontin, mutta mitään ei löytynyt.

Asia mietitytti tutkintaryhmää paljon. Aarniolta löytyi kuitenkin KRP:n mukaan ylimääräisiä tuloja 22 000 – 26 000 euroa vuodessa vuosina 2006-2014 lukuun ottamatta vuotta 2009, jolloin ylimääräiset tulot putosivat 7 000 euroon.

Ylimääräisiä tuloja on arvioitu esimerkiksi auton vaihtojen välirahoista tai rakennushankkeeseen käytetyistä rahoista. Summa on laskennallinen, joka on arvoitu Aarnion perheen tuloista ja menoista. Tarkkoja summia Aarnion rahaliikenteestä ei tiedetä, siltä joltain uutta tietoa on tippunut pitkin tutkintaa.

Toukokuussa 2014 tutkintaryhmä meni tontille uudestaan. Nyt rahakoira ohjaajansa kanssa alkoi tutkia piha-alueita.

Koira ei tälläkään kertaa löytänyt mitään. Sen sijaan yksi KRP:n tutkijoista löysi etupihalta kasvipenkereistä muoviputken sisältä kätkön, jossa olin noin 64 800 euroa rahaa.

Mies oli sama, jonka vastuulla oli ollut pohtia tutkintaryhmästä Aarnion rahaliikennettä. Myös hänet on kutsuttu todistajaksi oikeuteen.

Tutkinnanjohtajien mukaan pihan etsintä ei johtunut mistään ulkopuolisesta vihjeestä, vaan vaihtoehtoja pohdittiin pitkään.

Ulkomaiset tilitiedustelut eivät onnistuneet, sillä ryhmä ei löytänyt alkulähteitä mistä maista ja pankeista tiedusteluja tulisi tehdä.

Pihamaalle poliiseja ohjasivat myös tutkinnassa olleet puheet, joiden mukaan Aarnio oli työkaverilleen huolehtinut, että tontin kasveille levitään suojaksi kuorikatetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.