Väyryselle vain vähän ymmärrystä

Matti Pietiläinen

Keskustan kunniapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen nosti itsensä viime viikolla otsikoihin, kun ilmoitti, että jättää keskustan puolue-elimet. Väyrynen ei kokenut voivansa enää vaikuttaa Suomen linjaan keskustan kautta.

Kyselyn perusteella keskustan piirijohtajista kahdeksan on selvästi sitä mieltä, ettei Väyrysen ratkaisu ollut puolueen kunniapuheenjohtajalle sopiva.

– Ei kunniapuheenjohtaja saa purkaa omaa katkeruuttaan tai pettymystään julkisesti arvostelemalla puoluekokouksen valitsemaa puheenjohtajaa ja samalla istuvaa pääministeriä, perustelee Tapio Huhtanen Satakunnasta.

Saman kokoinen joukko vastaajia väisti kysymyksen toteamalla Väyrysen tehneen henkilökohtaisen ratkaisunsa. Heistäkin pari kritisoi silti Väyrysen tapaa ilmoittaa asiasta.

– Tölviminen ja leimakirveet eivät ole rakentavaa toimintaa puolueessa, muistuttaa esimerkiksi Juha-Pekka Rusanen Pohjois-Savosta.

Kuitenkin vain muutaman piirijohtajan vastauksista on luettavissa jonkinlaista ymmärrystä Väyrysen toiminnalle.

– Väyrynen tekee omat ratkaisunsa. Hän on monta kertaa väärin ymmärretty visionääri, joka kulkee aikaansa edellä, eikä täten saa joukkoja nopealla tahdilla mukaansa, muistuttaa esimerkiksi Päijät-Hämeen piirin Marja Engman.

Väyrysen väitettä keskustaa johtavasta, liberaalien ja lestadiolaistan epäpyhästä valtapoliittisesta liittoumasta ei sellaisenaan allekirjoita yksikään piirijohtaja. Lähimmäs ajatyksen hyväksymistä pääsee Matias Ojalehto Pohjois-Pohjanmaalta.

– Hänen näkökulmastaan voi olla, ja suuressa puolueessa samoin ajattelevia on varmasti muitakin. Itse en pidä ihmisten lokeroimisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut