Nepalin uhriluku lähes 6 700

Nepalilainen perhe kadulla pääkaupunki Kathmandussa. Lehtikuva

STT

Nepalin uhriluku on noussut jo lähes 6 700:aan. Viranomaiset eivät usko, että eloonjääneitä löytyy enää.

- Järistyksestä on jo viikko aikaa. Yritämme parhaamme pelastustöissä, mutta en usko, että raunioista voi enää löytyä eloonjääneitä, sanoo Nepalin sisäministeriön tiedottaja Laxmi Prasad Dhakal.

Järistyksen jäljiltä on yhä kateissa yli tuhat Euroopan unioniin kuuluvien maiden kansalaista. Suurin osa heistä oli kiipeilemässä Mount Everestin alueella Himalajalla, jossa järistys sai aikaan lumivyöryn. Everestin perusleirissä kuoli 18 ihmistä. EU-kansalaisten kuolemia on toistaiseksi vahvistettu 12.

Nepalin pääministeri Sushil Koirala on arvioinut aiemmin, että uhriluku saattaa nousta jopa 10 000:een, kun kaikki tiedot syrjäseuduilta saapuvat.

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan Nepalissa on jäänyt kodittomaksi 260 000 lasta. He voivat joutua nukkumaan yönsä ankarissa oloissa jopa kuukausien ajan, koska kodit ovat tuhoutuneet.

Vaikeat olosuhteet ovat hidastaneet pelastustyöntekijöiden pääsyä vuoristoalueille. Syrjäisimmissä paikoissa, joihin pääsee vain helikopterilla, lapset ja vauvat viettävät yönsä ulkosalla vailla suojaa kylmyydeltä tai sateelta.

Alueilla, joissa apua on tällä hetkellä saatavilla, perheille jaetaan suojapeitteitä, huopia ja vauvapakkauksia. Lapset ovat kuitenkin myös tilapäisissä leireissä alttiita kylmyydelle ja epäpuhtaissa oloissa helposti leviäville taudeille.

- Maanjäristyksen tuhojen laajuus alkaa selvitä. Monet näistä 260 000 lapsesta ovat menettäneet kaiken - kotinsa, lämpimät vaatteensa ja traagisesti joissain tapauksissa perheensä, sanoo Delailah Borja, Pelastakaa Lasten maajohtaja Nepalissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.