Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valde, Stelle ja Mussu saivat supersuosion netissä

Viranomaisten netissä jakamat koirakuvat ovat viime päivinä kiertäneet katsottavina useilla kymmenillätuhansilla suomalaisilla.

Kuopion Eläinlääkärikeskus julkaisi maanantaina Facebook-sivullaan kuvan koiranpentu Valdesta, josta kasvatetaan poliisikoiraa Itä-Suomen poliisilaitokselle Kuopioon.

Kuopion Eläinlääkärikeskuksen Facebook-sivulla Valden kuva oli tiistai-iltaan mennessä kerännyt lähes 63 000 tykkäystä, ja kuvaa oli jaettu useita tuhansia kertoja. Kuva keräsi runsaasti tykkäyksiä, kommentteja ja jakoja myös Itä-Suomen poliisin Facebook-sivujen kautta.

Valde on kahdeksan viikon ikäinen belgianpaimenkoira malinois.

Koiran virallinen nimi on Suhteellisen Väijy ja poliisilaitoksen mukaan koiranohjaaja kasvattaa siitä seuraajaa aikuiselle poliisikoiralleen Gunnarille, joka jää myöhemmin eläkkeelle.

Valdesta on tarkoitus kouluttaa poliisin partiokoira. Poliisilaitoksen mukaan ohjaaja on jo käyttänyt koiranpentua töissä katselemassa paikkoja ja olemassa työkavereiden ihasteltavana.

Ohjaaja ei halua asiassa enempää julkisuutta, vaan toivoo työ- ja kasvatusrauhaa koiriensa kanssa.

Pieni koira asuu koiranohjaajan perheessä ja kasvaa nopeasti kokoa, jolloin sille vähitellen aletaan kouluttaa eri asioita ja testata lisää, onko koira terve ja soveltuva poliisikoiraksi.

Ennen Kuopion aseman koiranpentukuvaa Helsingin poliisilaitos julkaisi nettipalveluissaan kuvan newfoundlandinkoirasta Stellestä.

Se ei ole poliisin virkakoira, vaan poliisin yhteistyökumppani eli vapaaehtoisesti vesipelastusta harrastava pelastuskoira.

Stellen koko nimi on Wave Seeker´s Material Girl.

Koira oli viime viikonloppuna vieraana Helsingin poliisin osastolla Venemessuilla Helsingissä ja herätti runsaasti huomiota siellä yhtä lailla kuin nettikuvassaan.

Kolmas samalla tavoin netissä kiertävä otos poliisin koirakuvista on myös viime päiviltä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle on tulossa uudeksi poliisikoiraksi saksanpaimenkoira Mussu. Netissä julkaistu kuva Mussusta on herättänyt satoja kommentteja, joista yleisiin on ollut "Onpa söpö!"

Myös se on pieni pentu vielä, mutta käynyt jo tutustumassa isäntänsä kanssa tulevaan työpaikkaansa poliisiasemalla.

 

Suomessa on noin 240 poliisikoiranohjaajaa.

Yleisimmät poliisin käyttämät koirarodut ovat saksanpaimenkoira ja belgianpaimenkoira malinois. Suurin osa poliisikoirista on partiokoiria eli kulkevat ohjaajansa kanssa poliisin hälytys- ja valvontapartiossa.

Partiokoira on monikäyttökoira ja se koulutetaan hallittavuuteen, voimankäyttöön, jäljestämiseen, henkilöetsintään sekä esine- ja paikkaetsintään.

Lisäksi koiralle opetetaan jokin erikoiskoulutusalue kuten huumeet, räjähdysaineet, palavat nesteet tai vainajan haju.

Poliisilla on myös erikseen erikoiskoiriksi koulutettuja koiria. Niissä käytetään myös muita koirarotuja kuten labradorinnoutaja ja englanninspringerspanieli.

Poliisikoirat ovat työkäytössä poliisilla partiossa tai etsinnässä, mutta niillä on myös pr-arvoa. Koirakuvat tuovat viranomaisille huomiota ja myönteistä julkisuutta. Osaa koirista käytetään pr-tehtävissä myös esimerkiksi yleisötapahtumissa.

 

Katso alla olevasta linkistä kuvasarja suomalaisista virkakoirista.