Viikingit Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia metsurin hommissa Pieksämäellä

Se on siinä, tuumailevat puun kaatanut Jasper Pääkkönen sekä opastamassa oleva Janne Leikas. Tapio Hartikainen

Jaana Virtanen

Näyttelijä Jasper Pääkkönen ja vihreiden kansanedustaja Antero Vartia tupsahtivat tiistaiaamuna pieksämäkeläiselle metsäpalstalle ja alkoivat pukea päälleen metsurin varusteita. Mitä ihmettä, onko kyseessä realitysarja vai joulupukin ja tonttujen joulunalustempaus?

– Aluksi vähän harjoitellaan moottorisahan käyttöä. Kiirettä ei ole, ennätetään istua nuotiolla ja paistaa makkaraa, miehet kertovat.

Vähitellen jutun juoni alkaa paljastua.

Pieksämäelle heidät tuo yhteinen rakennushanke, johon käytettävä puutavara tulee Pieksämäen ja Hankasalmen rajamaastossa sijaitsevasta leimikosta.

Kestävän kehityksen periaatteiden mukaan Helsingin Hernesaareen toteutettavassa ravintola- ja saunahankkeessa käytetään FSC-sertifioitua puuta. Sitä oli saatavilla leimikosta, johon Pääkkönen ja Vartia itse olivat saapuneet tiistaina kaatamaan moottorisahalla joitakin runkoja. Lisäksi paikalla oli metsäkone tekemässä korjuuta.

– Ideana on, että puutavara voidaan jäljittää toimitusketjussa valmiista tuotteesta kasvupaikkaan saakka. Vartia ja Pääkkönen voivat näyttää seinästä kaistaleen, joka on tehty itsekaadetusta puusta, selittää Vastuullisen metsänhoidon yhdistyksen viestintä- ja markkinointisuunnittelija Lauri Ilola samalla, kun hankkeen vetäjät ovat pukemassa päälleen metsurin varusteita.

Erikoista on se, että koko Hernesaaren sauna- ja ravintolarakennus saa FSC-leiman.

Leimikosta saatava puu sahataan pikkuparruksi Partaharjun Puutarhan sahalaitoksessa Pieksämäellä. Puun matka jatkuu sieltä Juankoskelle, jossa hankkeen kokonaistoimittaja Nextimber jatkaa puun jalostamista yhteistyössä JK Wood Oy:n kanssa. Lopputuote on lämpökäsitellystä pienpuusta liimaamalla tehty kovapuulevy.

Vartia ja Pääkkönen halusivat käyttää rakentamisessa nimenomaan suomalaista pienpuuta, joka yleensä menee poltettavaksi. Nyt puun elinkaari on paljon pitempi ja siten ekologisempi.

– Tuttava vinkkasi heidän hankkeestaan ja olimme kahden päivän kuluttua siitä neuvottelemassa puutuotteen käytöstä rakentamisessa, kertoo Nextimber Oy:n osakas ja hallituksen jäsen Pekka Ritvanen.

Tuote vakuutti Hernesaaren hankkeen puuhamiehet ja nykyisin he ovat myös Nextimberin osakkaita.

– Puun modifiointitekniikka on nouseva ala ja olemme maailman kärkiyrityksiä pienpuun hyödyntämisessä. Meillä on ajatus globaalista puuvarojen käytöstä vastaaviin kohteisiin, Ritvanen jatkaa.

Hernesaaren mittava rakennushanke valmistuu keväällä. Ympäri vuoden toimivan kahvila–ravintolan pinta-ala on 246 neliömetriä ja kolme puulla lämpiävää saunaa sisältävän saunaosaston koko on 332 neliömetriä. Osin meren päälle rakentuvaa terassia on lähes 2000 neliömetriä.

Hankkeen kustannusarvio on 5 miljoonaa euroa ja rakentaminen toteutetaan yksityisellä rahoituksella.

– Olemme parhaita kavereita ja mietimme yhteistä hanketta. Puolitoista vuotta sitten tarjoutui mahdollisuus rakentaa jotakin tosi poikkeavaa. Rakennus on Hernesaaren ensimmäinen uusi rakennus ja se muokkaa Helsingistä uudenlaista. Rakennus on uuden kaupunginosan ytimessä, Jasper Pääkkönen kertoo hankkeesta.

Antero Vartia on perustanut jo aikaisemmin Helsinkiin Kaivopuiston rantaan yhden ravintolan, Mattolaiturin, ja se toimii edelleen.

– Minulla on yrittäjätausta ja se on antanut myös kansanedustajan työhön sellaista ymmärrystä, jota ei kaikilla kansanedustajilla ole, hän sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut