Venus vessanpönttöön ja kipsiä kortonkiin

Leonardo da Vilhun hahmot saattavat tuoda mieleen sarjakuvat, mutta vuonna 2011 valmistuneen teoksen nimi paljastaa kyseessä olevan kunnianosoitus Henri Matisselle. Olli Herranen

Eeva Lankolainen

Olipa kerran pieni kuopiolainen poika, joka halusi nyrkkeillä. Riennon riveissä tietysti. Kovasti hän nyrkkejään käyttikin, kunnes äkäinen kasvupyrähdys alkoi aiheuttaa huimauskohtauksia.

Eräänä yönä poika sai niin kovan oivalluksen, että se vei häneltä yöunet. Hänestä tulisi taidemaalari. Peltiseppäisä jätti viikonloppupullon ostamatta. Sen sijaan hän hankki ainoalle lapselleen öljyvärit ja sudit.

Kun poika sai värit, alkoi tapahtua ihmeitä. Teini-iässä hän maalasi täyttä kubismia.

Sen jälkeen Risto Vilhunen on käynyt läpi melko lailla koko taidehistorian, keräillyt käsittämättömän suuren taidekokoelman ja lahjoittanut sen suurelta osin pois.

– Parhaat ideani olen saanut kännissä, kertoo Vilhunen lisäten ylpeänä, että ne on myös pään selvittyä toteutettu.

Hanskojaan hän ei ole lyönyt tiskiin – ne kädessään hän saapuu Kuopioon avaamaan juhlavuotensa näyttelyistä merkittävimmän.

Vilhusen eli Leonardo da Vilhun teoksissa on niin paljon suuntia, että on välillä vaikeaa tietää, onko hänen katseensa menneessä vai tulevassa. Savon Sanomien lehtipainon kuvalaattaan parikymppinen Vilhunen soveltaa samaa tekniikkaa kuin aikalaisensa Robert Rauschenberg. Duchampin kunniaksi hän istuttaa lehtikullalla päällystetyn Venuksen torson vessanpönttöön.

Pop-taiteilijanakin hän puhuu mielellään klassisen maalaustaiteen mestareista.

– Inhoan sarjakuvia, mutta niissä on jotakin mielenkiintoista. Ne ovat nykypäivän ikoneita.

Ikoneita hän rakastaa.

Kiinnostus taidehistoriaan syttyi Kuopion kansalaisopiston luennoilla. Niillä lähdettiin muinaisen Egyptin taiteesta ja päädyttiin lukuvuoden loppuun mennessä englantilaiseen William Hogarthiin.

Kun Vilhunen jokunen vuosi sitten lahjoitti jättimäisen taidekokoelmansa Kuopion taidemuseolle, oli joukossa parisenkymmentä Hogarthin kuparikaiverrusta. Vilhun kokoelman kansainvälisiä nimiä ovat myös Rembrandt, Dürer,Picasso, Matisse, Chagall ja Repin. Yksi vielä puuttuu: Leonardo da Vinci.

– Olen luvannut lopettaa keräilyn, kun saan Mona Lisan Kuopion taidemuseoon.

Mukana Kuopion näyttelyssä on myös veistoksia. Esikoinen valmistui Vilhusen ainoan tyttären syntymän aikoihin.

– Kaadoin kipsiä kortonkiin, selittää taiteilija veistoksen pehmeitä muotoja.

Nykyään teos kuuluu Kiasman kokoelmiin, kuten sadat muutkin Vilhusen työt. Sitä ennen se ehti olla kylmässä ulkovarastossa melkein kolme vuosikymmentä.

Syksyllä 70 vuotta täyttävä Vilhunen on yhä tuottelias.

– Viime vuonna tein 300 uutta teosta ja fileerasin 2 000 särkeä.

Puolentoista hehtaarin puistossa Vantaan Sotungissa kukoistaa veistoksien ohella perunaa, vadelmaa ja korvasientä.

Aikaansaava mies on valmistanut jo hautakivensäkin. Se löytyy omasta taidepuistosta.

”Tässä on koira haudattu. Leonardo da Vilhu. Jos olet yksin, kuulut kokonaan itsellesi.”

Viimeiset sanat on lainattu Leonardo da Vinciltä.

Leonardo Da Vilhu – Risto Vilhunen 70 vuotta Kuopion taidemuseossa 13.5.–26.9. Vilhusen teoksia esillä myös Alahovin viinitilalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.