"Töitä ei ole voinut tehdä tajuttomana"

Borrelioosin takia työkyvyttömyyseläkkeelle joutunut Juha Tissari, 48, on sitä mieltä, että sairauden diagnostiikka on Saksassa Suomea pitemmällä.

– Sairauden toteaminen ja hoito ovat kuitenkin menneet täälläkin positiiviseen suuntaan. Lääkäreissä on kansainvälisestikin kaksi koulukuntaa, joiden näkemykset eroavat toisistaan, Tissari sanoo.

Liikunnallinen mies teki pitkiä juoksulenkkejä ja hiihti talvisin aktiivisesti.

Hän liikkui luonnossa paljon harrastaen perhokalastusta, metsästystä ja valokuvausta, kunnes oireet alkoivat vuoden 2010 joulukuussa.

– Oikea jalkani muuttui erittäin kipeäksi ja turposi. Tästä alkoi varsinainen kierre ja lääkäriltä toiselle kulkeminen. Tammikuun alkupuolella hakeuduin työterveyslääkärille, joka totesi, että jalka on tulehtunut.

Viikon mittainen antibioottikuuri ei auttanut.

Samoihin aikoihin alkoi esiintyä muitakin oireita: tajunnanmenetyksiä, voimakasta yöhikoilua, nopeaa laihtumista, sydänoireita, katkokävelyä, päänsärkyä, verenpaineen vaihteluja.

Tammikuussa 2011 otettiin magneettikuva päästä, mutta se ei tuonut selvyyttä.

– Kevään 2011 aikana jouduin useita kertoja ensiavun kautta sairaalaan, ja tämä jatkui jälleen syksyllä.

Tissarin vaivojen epäiltiin johtuvan muun muassa sepelvaltimosairaudesta, ja hän kävi monenlaisissa tutkimuksissa – myös psykologin vastaanotolla.

Hän on välillä ollut niin huonossa kunnossa, että on joutunut kulkemaan pyörätuolilla. Välillä tilanne on ollut parempi.

Lopulta lääkärit totesivat, että tulokset viittaavat vanhaan immuniteettiin.

– Ei sairautta kiistettykään. Se kuitenkin pääsi usean vuoden aikana kehittymään pitkälle. Vasta Saksassa tehdyt testit ja netin kautta tullut hoitosuositus toivat selvyyden asiaan.

Tissari selvittisairauden hoitoa internetin välityksellä ja sai Yhdysvalloista vinkin saksalaisesta hoitolaitoksesta, johon ottaa yhteyttä.

Verinäytteet olivat perillä Saksassa samana päivänä, jona ne otettiin ja tulokset tulivat kahden viikon kuluttua.

Saksasta tulleiden tulosten ja hoitosuositusten jälkeen Tissari on saanut hoitoa, mutta suurin osa oireista on palannut hoidon loppumisen jälkeen.

– Sairaus oli jo vaurioittanut hermostoja. Toinen puoli kehosta on voimattomampi kuin toinen. On mahdollista, että sairaus laukaisi harvinaisen motoneuronitaudin.

Maaliskuun alussa Tissari pääsi eläkkeelle ja hänet on äskettäin arvioitu vaikeavammaiseksi. Hermostossa on pahoja vaurioita.

Hän joutui tätä ennen elämään kaksi ja puoli vuotta ilman tuloja. Autoa hän ei ole voinut ajaa kolmeen vuoteen eikä jatkaa projektipäällikön työtään.

Tissari on kuitenkin vointinsa mukaan pyörittänyt yritystoimintaa.

– Töitä ei ole voinut tehdä silloin, kun on ollut tajuttomana. Sairauspäivärahaa ei tullut, koska Kelan mukaan en ollut työkyvytön: borrelioosi ei kuulu lain mukaan työkykyä vieviin sairauksiin.

Tissari toivoo, että punkkien kantamat sairaudet otettaisiin uudenlaiseen tarkasteluun, että niihin sairastuneet ihmiset saisivat nopeasti tarvitsemansa hoidon ja taloudellisen perusturvan.

Punkin puremat tulevat yleensä esille iho-oireina, jotka hoidetaan terveyskeskuksissa.

Nyrkkisääntö on, että ihottuma näkyy aikaisintaan kahden vuorokauden kuluttua puremasta.

Yleinen hoito on lyhyehkö antibioottihoito, eikä punkin puremaan tavallisesti tarvita muuta hoitoa.

Vaikeat borrelioosimuodot ovat hyvin harvinaisia ja niistä kärsivät henkilöt hoidetaan sairaalassa.

Pahoja infektioita hoitaa sairaalassa infektiolääkäri ja niitäkin harvinaisempia sairauden neuromuotoja neurologi.

Kasvohermohalvaus on neuroborrelioosin ilmentymä ja sitä hoitaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri.

Lisää borrelioosista sunnuntain Savon Sanomissa.

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut