Evira: Itujen syömistä ei tarvitse välttää

STT

Epätietoisuus ehec-bakteeriepidemian alkuperästä jatkuu. Tänään julkaistuissa alustavissa laboratoriotutkimuksissa bakteeria ei löytynyt saksalaisista pavuniduista, joita on epäilty epidemian levittäjiksi.

Viranomaiset ovat ottaneet pohjoissaksalaiselta maatilalta 40 näytettä, joista hieman yli puolet on nyt testattu. Testeissä eheciä ei havaittu.

Elinturvallisuusvirasto Eviran mukaan Suomessa ei tarvitse karttaa itujen syöntiä. Eviran pääjohtajan Jaana Husu-Kallion mukaan kaikki viittaa siihen, ettei epidemian aiheuttajaa ole viety muihin maihin. Muuten sairastuneita olisi jo ympäri maailmaa.

Iduissa ei Husu-Kallion mukaan ole mitään sellaista, mikä tekisi niistä erityisen otollisen bakteerialustan.

- Samat pelisäännöt pätevät ituihin kuin muidenkin kasvien tuotantoon. Nehän kasvatetaan vedessä, joten ratkaisevaa on, että vesi on puhdasta. Tietysti on varmistettava, että myös siemenet ovat alkuperältään puhtaita, hän sanoo.

Vaikka idut paljastuisivat lopulta syyllisiksi, Suomessa ei tarvitse tiukentaa itujen kasvattamiseen liittyviä hygieniavaatimuksia. Nykytilanne on Husu-Kallion mukaan jo kohdallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.