Seiska sai kertoa Matti Inkisen rikosepäilyistä

Jussi Murtasaari, STT

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut vapauttavan päätöksen 7 päivää -lehdelle jutusta, joka koski SIG-laulaja Matti Inkisen rikosepäilyjä.

Lehti kertoi 30. huhtikuuta ilmestyneessä numerossa, että Inkistä on kuulusteltu epäiltynä lapsipornon hallussapidosta ja levittämisestä. Inkinen kiisti artikkelissa sekaantuneensa rikolliseen toimintaan.

Laulaja katosi jutun ilmestymisen jälkeen. Etsintöjä seurattiin julkisuudessa laajasti.

Julkisen sanan neuvoston mielestä 7 päivää ei rikkonut hyvää journalistista tapaa. Neuvoston mukaan muusikko päästi viime ja kuluneen vuoden aikana toimittajat seuraamaan läheltä varsin henkilökohtaista asiaa, vakavaa sairautta ja siitä toipumista. Näin hän teki valinnan pysyä julkisuudessa paitsi esiintyvänä taiteilijana myös yksityiselämänsä kautta kiinnostusta herättävänä persoonana.

Neuvosto toteaa ymmärtävänsä, että muusikon omaisille on aiheutunut kärsimystä erittäin kielteisestä julkisuudesta. Julkisuuteen asettuneet henkilöt eivät kuitenkaan voi sanella julkisuuden laatua, vaan julkaisupäätökset tehdään toimituksissa journalistisin perustein.

JSN on puolestaan antanut useita langettavia päätöksiä huhtikuisesta Kelaan liittyvästä kirjoittelusta. Vyyhti alkoi Helsingin Sanomien virheistä.

HS:n jutussa kerrottiin erheellisesti muun muassa, että Kela olisi saanut tuomion Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta.

JSN antoi huomautuksen HS:lle, Iltalehdelle, Turun Sanomille, Pohjalaiselle ja Karjalaiselle.

Iltalehti siteerasi HS:n uutista. Muut lehdet käsittelivät aihetta HS:n väärien tietojen pohjalta pääkirjoituksissaan. Neuvoston mukaan lehtien olisi pitänyt tarkistaa tiedot.

Huomautus tarkoittaa käytännössä sitä, että lehtien täytyy julkaista langettavat päätökset sivuillaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut