Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hävittäjän ylilento toi huonon olon Jännevirralla

Matalalla lentänyt hävittäjä säikäytti Jännevirralla puolen kahdentoista aikaan päivällä. Muutaman kilometrin päässä kentältä asuva Pirjo Pitkänen kertoo saaneensa pitkään jatkuneen huonon olon ulkomaisen koneen pyyhkäistyä kotipihan yli.

- Tuntui, että se repii koko ihmisen kappaleiksi. Se oli kuin pommi olisi räjähtänyt, hän kuvailee roskienviemisreissulla yllättänyttä hävittäjää.

Sisällä Pitkänen kertoo olon huonontuneen. Suuhun tuli veren maku ja hänen oli pakko levätä koko päivä. Istumaan noustessa olo huononi heti. Vielä tiistaiaamuna olo oli huono ja hän pohti lääkäriin menoa.

- Ihan kuin koko elimistö olisi mennyt rikki, hän kuvailee.

Pitkänen on asunut alueella kolme vuotta. Koskaan aikaisemmin ei yli lentänyt hävittäjä ole tuonut vastaavaa oloa.

Ilmailulääkäri, kardiologi Juha Hartikainen KYSistä kertoo, ettei hävittäjän ylilennon aiheuttama paineaalto tai melu voi tehdä vaurioita sisäelimille. Ihminen voi kuitenkin reagoida äkilliseen meluun eri tavoin.

ADEX 2008 -harjoituksen tiedottaja kapteeni Ossi Pirinen kertoo, että kyseiseen aikaan koneet lähtivät liikkeelle, mutta päinvastaiseen suuntaan eli pohjoiseen. Koneet kuitenkin saattoivat kaartaa jälkipoltot päällä Jännevirran yli.

- Tornadot ja Phantomit pitävät muutenkin kovempaa meteliä, hän sanoo.

Pirinen kehottaa ottamaan harjoituksen aiheuttamista ongelmista yhteyttä poliisiin tai lääkäriin mahdollisten korvausten saamiseksi.