Lihastohtori nolaa itsensä, jotta ihmiset lukisivat tutkittua tietoa

Juha Hulmi Juha Laitalainen

Teksti: Janne Arola

Suosio alkoi täydellisen takapuolen metsästämisestä. Kun Juha ”Lihastohtori” Hulmi keväällä 2012 aloitti blogin pitämisen, hän julkaisi siellä ”oppaan täydelliseen takamukseen”. Kirjoituksessa silloinen tutkijatohtori Hulmi antoi yksityiskohtaisia vinkkejä, kuinka kuntosaliharjoittelulla voi saada isomman pepun.

– Tiesin teoriassa ja käytännössä, miten se tapahtuu treenaamalla. Itselläni kun sattuu olemaan pari vahvaa lihasryhmää: pakarat ja vatsalihakset. Juuri muita vahvuuksia ei sitten olekaan, Hulmi, 36, lohkaisee jyväskyläläisen jäähallin lounasravintolassa.

Hänen omat vatsalihaksensa on nyt verhottu ruotsalaisen death metal -yhtye Amon Amarthin hupparin alle, mutta blogissaan Hulmi on esitellyt sixpackiaan useaan kertaan. Hän sanookin poseeraavansa mieluummin omilla ehdoillaan – ”naislukijoiden iloksi” – kuin lehtikuvissa.

Hulmille on vuosien mittaan kehittynyt aika hyvä vainu siitä, millaiset tekstit ja kuvat ihmisiä kiinnostavat. Lihastohtori-blogilla on parhaimmillaan jopa satatuhatta kävijää kuukaudessa, ja yksittäisiä juttuja klikataan kymmeniätuhansia kertoja. Ne ovat tiedeblogille hurjia lukemia.

Viime marraskuussa julkaistiin myös Lihastohtori-tietokirja, johon Hulmi on koonnut olennaisimmat asiat voimaharjoittelusta ja sporttiseen kuntoon tähtäävän ihmisen ravinnosta. Kirjasta ilmestyy ensi viikolla kolmas painos, ja se on keikkunut ilmestymisestään saakka esimerkiksi suositun Adlibris-verkkokirjakaupan kymmenen myydyimmän teoksen joukossa.

Mutta suosio ei ole tullut ilman uhrauksia.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa liikuntabiologian laitoksella työskentelevä Hulmi kirjoittaa lihaksista, treenaamisesta ja ravinnosta humoristisesti mutta tieteeseen pohjautuen. Tavallaan hän kamppailee kaikkea internetissä liikkuvaa huuhaata ja vääriä uskomuksia vastaan. Viime aikoina sitkeimpiä kärjistyksiä ovat olleet väitteet, joiden mukaan esimerkiksi maito ja gluteeni eivät sovi oikeastaan kenellekään.

Hulmi on väitellyt tohtoriksi lihasten kasvattamisesta ja on ainoita alan akateemisia asiantuntijoita Suomessa.

– Kuntosalimaailma on aika koominen. Blogissa pystyn yhdistämään asiantuntemukseni ja nolotkin piirteet itsessäni ja harrastuksessani, Hulmi sanoo.

Hänen pääteesinsä on, että ei ole vain yhtä oikeaa tapaa treenata tai kasvattaa lihaksia. Esimerkiksi kuntosaliharjoittelussa pitäisi yhdistää asiat, jotka ovat treenaajalle hyväksi ja joista itse pitää. Liiallinen tiukkapipoisuus ei tue harrastuksen jatkumista elintavaksi.

– Esimerkiksi jäätelön syönti silloin tällöin ei ole mikään ongelma edes laihduttajalle, Hulmi sanoo.

Hulmi vaikuttaa asialliselta, jopa hieman jäyhältä. On vaikea kuvitella häntä istumaan pöydän toiselle puolelle pukeutuneena vaaleanpunaiseen kokovartalohiiriasuun, vaikka sellainenkin valokuva hänen blogissaan on.

Blogin arkistoa selaamalla huomaa, että Hulmi ei säästele itseään. Hänen tapanaan on kirjoittaa itseironiseen sävyyn ja julkaista käsiteltyjä kuvia, joissa hänen oma naamansa on yhdistetty mitä oudompiin tilanteisiin.

– Yritän olla lukijoiden kanssa samalla viivalla, vaikka minua pidetäänkin asioista tietävänä.

Hulmi myös vastaa kaikille, jotka kommentoivat hänen kirjoituksiaan.

Hulmista tutkijoiden pitäisi laajemminkin hyödyntää samoja aseita kuin vaihtoehtoista tietoa levittävien: kertoa koskettavia tarinoita, jotka osoittavat tieteelliset tulokset oikeiksi jonkin esimerkkitapauksen kautta.

Kaikki eivät tietenkään pidä Hulmin tyylistä tai siitä, että hän ylipäätään jakaa treenivinkkejä. Treenifoorumeilla häntä on kuulemma pilkattu narukädeksi, joka ei ole koskaan treenannut kunnolla.

Voimien kehittäminen kiinnosti Hulmia jo poikana. Hän oli pienikokoinen lapsi ja pystyi voimaharjoittelulla kuromaan umpeen fyysistä kokoeroa ikätovereihinsa.

Nuorena hän oli innostunut myös piirtämisestä ja imitoinnista, ja oli hyvin lähellä, ettei hän olisi lukion jälkeen hakenut opiskelemaan Taideteolliseen korkeakouluun.

– Se jäi, kun selvisi, että siellä olisi pitänyt piirtää muutakin kuin pila- tai sarjakuvia, Hulmi toteaa.

Myös teatteri kiinnosti, mutta lopulta Hulmi päätti hakea Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan liikuntabiologiaa. Siinä hän saisi yhdistää pari muuta intohimoaan: liikunnan ja lääketieteen.

Varsinkin opiskelujen alkuvaiheessa Hulmi vei tehokkuuden äärimmilleen. Hän veti päivät läpi minuuttiaikataululla ja kieltäytyi herkuista. Hän halusi olla tehokas, jotta saattoi iltaisin ottaa rennosti ja lötsähtää sohvalle katsomaan esimerkiksi South Parkia tai Kummelia.

Vapaa-aikaa Hulmi arvostaa edelleen. Hän on naimisissa mutta ei haaveile lapsista. Hän pitää tärkeänä päästä lähtemään ”maalle tai maailmalle” silloin, kun siltä tuntuu.

Pari vuotta sitten Hulmi oli Australiassa tutkijavaihdossa. Hän käveli joka ilta istuskelemaan puiston penkille ja katselemaan ohi kulkevia ihmisiä. Aurinko paistoi, ja Hulmin aivot kävivät kierroksilla. Hänen oli keksittävä tutkimusaihe Suomen Akatemian rahoitushakua varten.

Lopulta – riittävän monen ajattelusession jälkeen – aihe löytyi. Nyt Hulmi tutkii viisivuotisella rahoituksella sitä, miten lihakset suojaavat vakavista sairauksista – esimerkiksi syövästä – toipumisessa.

Vaikka Hulmin tutkimuksella on syvä yhteiskunnallinen ulottuvuus, hän sanoo, ettei oikeastaan ole kiinnostunut siitä, elävätkö ihmiset 75- vai 90-vuo­tiaiksi. Enemmän merkitsee se, miten ihmiset pystyvät palaamaan arkielämään vakavien sairauksien jälkeen.

– Lihastutkijana minua kiinnostaa, onko lihaksilla roolia katastrofitilanteista selviytymisessä, Hulmi sanoo.

Akateeminen maailma voi olla stressaava. Tieteentekijän elämä koostuu useimmiten pätkätöistä, apurahahakemuksista ja pitkistä työpäivistä. Työt ovat läsnä myös lomilla ja viikonloppuisin.

– Tutkijan työn pitäisi olla luovaa, mutta sitä se ei viime vuosina ole ollut, kun vaaditaan vain lyhytjänteisesti tuloksia, Hulmi kritisoi.

Silti hän ei osaa ottaa paineita akateemisten töiden loppumisesta. Jos niin joskus käy, blogi, kirjat ja koulutukset ovat suunnitelma B.

Mutta nyt Hulmi haluaa vain keskittyä täysillä tutkimukseensa, jonka rahoitusta on jäljellä vajaat neljä vuotta. Vuosi 2015 oli niin raskas, että hän ei halua enää koskaan kokea samanlaista härdelliä. Nyt kun kirja on kirjoitettu, hän voi sanoa kyselijöille, että lukekaa sieltä.

Hulmin haaveena on hyödyntää sitä näkyvyyttä, jota hän on saanut tiedettä popularisoimalla ja hankkia siten tutkimusrahoitusta. Itselleen hän ei kaipaa rikkauksia, mutta olisi mahtavaa työllistää pari muutakin ihmistä itsenäiseen tutkimukseen omilla ehdoilla.

Hulmi tietää, että valtion leikkaus­politiikan vuoksi tutkimushankkeille on jatkossa entistäkin vaikeampi saada rahoitusta. Eikä hän tosiaankaan haluaisi hautautua toimistohuoneeseensa pyörittelemään papereita.

– Ahdistun heti, kun pitää täyttää lomakkeita. Kaikkeni teen, etten joudu sellaisiin töihin.

1. Juha Hulmi on 36-vuotias akatemiatutkija, dosentti ja liikuntatieteiden tohtori. Hän on tullut tunnetuksi Lihastohtori-blogistaan, jossa kirjoittaa humoristiseen sävyyn mutta tieteeseen pohjautuen lihasten kasvattamisesta, treenaamisesta ja ravinnosta.

2. Marraskuussa 2015 julkaistiin Fitran kustantama Lihastohtori-kirja, johon Hulmi on koonnut faktoja voimaharjoittelusta ja ravinnosta. Kirjasta ilmestyy tammikuussa kolmas painos.

3. Hulmi tutkii Suomen Akatemian viisivuotisella rahoituksella lihasten vaikutusta vakavista sairauksista toipumiseen. Blogin kirjoittamisen lisäksi hän harrastaa muun muassa urheilua ja sen seuraamista, hevimusiikin kuuntelua, ”pianon pimputtelua”, komediasarjojen katselua, lukemista ja matkustelua.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut