Ja varjele noita Suomen herroja

Mika Mäkelä (vas.), Pauli Poranen, Ossi-Ensio Korvuo ja Pirkka-Pekka Petelius eli Rahikainen, Lehto, Määttä ja Hietanen. Savon Sanomien arkisto

Jerri Koskinen

Savon Sanomien lukijat postasivat yli 50 mieleistään Tuntemattoman sotilaan lausahdusta lehden Facebook-sivuilla. Eniten tykkäyksiä keräsi sotamies Honkajoen lausahdus "...ja varjele noita Suomen herroja, etteivät toista kertaa löisi päätään Karjalan mäntyyn."

Kaaripyssyä olallaan kanniskellut ja kummallisia jutellut Honkajoki liittyi Väinö Linnan kirjoittamaan romaaniin sen loppupuolella asemasotavaiheessa. Hän sanoi edellä mainitun lausahduksensa lukiessaan iltarukousta naapurikorsussa. Seuraavana päivinä Honkajoki saikin kutsun komppaniapäällikkö Lammion juttusille, sillä "Kuovia" eivät kaaripyssymiehen iltahartaudet miellyttäneet.

Kannatusta lausahduksien ykköseksi sai myös alikersantti Rokan kommentti Lammiolle, kun Rokka oli jälleen kerran joutunut komppanianpäällikön juttusille.

– Luulet sie saatana, että mie rupian pyöreitä kivilöitä siun polkujeis varrelle asettelemaan, uskalsi Rokka sanoa Lammiolle asemasotavaiheessa.

Lukijat muistavat myös kersantiksi kirjassa kohonneen Hietasen kommentit, kun hän uteli kaatuneesta ryhmänjohtajatoveristaan, alikersantti Lahtisesta.

– En mää täsä syylissi kaipa yhtikäs. Konekivääri ja Lahtist mää kaipasi, tokaisi Hietanen.

Alikersantti Lehdon raivoisa johtamistyyli nostetaan myös esille.

– Saatanan tonttu, mä sotken sut suohon, simputti Lehto Riitaojaa.

Eniten keskustelua Savon Sanomien Facebook-sivuilla herätti Koskelan kommentti Rahikaiselle, Lehdolle ja Määtälle, jotka määrättiin seisomaan kovennettua.

– Ois paree että seisositten. Se on nimittäin se pienimmän riesan tie, sanoi Koskela ja sai kolmikon tottelemaan Lammion rangaistusta.

– Koskela Suomesta syö rautaa ja paskantaa kettinkiä. (Koskela esitteli itsensä humalatilassa upseerien korsulla)

– Tulis kuula ja tappas. (Lahtinen)

– Ei saa jäädä tuleen makaamaan! (Kariluoto neuvoo)

– Antaahan tyttö, jos se äitiinsä tulee, ja jos se taas isäänsä tulee, niin suorastaan pyytää. (Kaarna neuvoo Rahikaista)

– Sie hitto ammuit miul jakkooksen ja siint hyväst mie sahaan siult puol päätä pois. (Rokka juttelee ampuessaan kokonaisen joukkueellisen miehiä)

–  En mää täsä mitään hikee koitakka, Sitä vaan että pulkka liikkuu. (Määttä vastaa Lahtiselle)

– Vaan hyvin on korkea tuo pilvi, jonka pommi tekköö. (Määttä pohtii)

– Kyllä herra, kyllä herra. (Lehto matkii Riitaojaa.)

Kommentoi

Mainos: Navigaattori / Kuopion kaupunki

Uutta suuntaa työuralle Navigaattorista

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut