"Peloista pitää saada myös puhua"

Annika Saarikko pitää tärkeänä, ettei turvapaikanhakijoiden muodostamassa ruuhkassa jouduttaisi luopumaan heidän terveystarkastuksistaan. Marko Happo

Jukka-Pekka Räsänen

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko pitää tärkeänä, ettei turvapaikanhakijoiden muodostamassa ruuhkassa jouduttaisi luopumaan heidän terveystarkastuksistaan.

– Turvapaikanhakijatilanne kuormittaa akuutisti sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Siinä kannattaakin olla tarkkana esimerkiksi tartuntatautien leviämisen näkökulmasta. Terveystarkastukset pitäisi kyetä tekemään kaikille.

Saarikko kuitenkin huomauttaa, että valtaosa turvapaikanhakijoista on lähtökohtaisesti hyvinvoivia.

–  Sellaisen matkan läpikäyneiden täytyy olla hyvässä kunnossa. Heidäthän sieltä on matkaan lähetetty, koska he ovat oman sukunsa parhaimmassa kunnossa olevia nuoria miehiä, joiden on arveltu kestävän tämä matka.

– Sairain ja heikkokuntoisin väki ei milloinkaan tänne Eurooppaan asti välttämättä edes pääse.

Pakolaisten mahdollisesti muodostaman tartuntatautiriskin sijaan Saarikon oma huoli kohdistuukin enemmän lopulta turvapaikan Suomesta saavien ihmisten kotouttamiseen.

– Toivoisin, että hallitus olisi tässä keskustelussa askeleen edellä, jotta kotouttamispalvelut mietittäisiin tarkkaan.

– Itse suhtaudun maahanmuuttoon myönteisesti ja näen tässä onnistuneen kotouttamisen kautta myös todella paljon mahdollisuuksia, kun otetaan huomioon Suomen ikääntyvä väestö ja talouden kestävyysvaje, Saarikko huomauttaa.

Hän kokee pakolaistilanteen olevan Suomessa hallinnassa sen suhteen, että asiat pystytään hoitamaan organisoidusti. Samalla hän on kuitenkin kansalaisten käymässä keskustelussa huomannut, että suomalaisten maailmat ovat eriytyneet kahteen suuntaan.

– Meillä on ihmisiä, jotka suhtautuvat turvapaikanhakijoihin äärimmäisen myönteisesti ja sulkevat silmänsä siltä, että hirveän moni ihminen on epävarma ja vähän peloissaankin siitä, mitä tämä tarkoittaa.

– On luvallista sanoa, että uusi ja vieras oudoksuttaa ja siksi vähän pelottaa. Peloista pitää saada myös puhua.

Viime päivinä Etelä-Suomessa pinnalle nousseet vihamieliset ääri-ilmiöt ovat kuitenkin asia erikseen.

– Ne ovat kammottavan tuomittavia tekoja, Saarikko painottaa.

Hän uskoo, että kansalaiskeskustelusta esiin nousseesta pienestä vastustuksesta huolimatta Suomesta löytyy riittävästi sopivia tiloja turvapaikanhakijoiden majoittamiseen kylmien säiden lähestyessä.

– Meillä on eri puolilla maata tyhjiä kiinteistöjä. On mielestäni sydämetöntä ajatella, että talven lähestyessä emme auttaisi näitä ihmisiä akuutissa vaiheessa.

Kommentoi

Mainos: Kuopion Opiskelija-Asunnot Oy

Asuminen ja hiilijalanjälki

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut