Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savolainen maamerkki, jota ei voi olla huomaamatta

Jos Lapinlahden Alapitkälle haluaa määrittää yhden maamerkin, kauan ei tarvitse miettiä.

Koulun kyljessä komeileva taideteos on piirtynyt lukemattomien Viitostiellä liikkuvien verkkokalvoille ja muistikuviin, vaikka itse kylästä ei mitään tietäisikään.

– Kun kertoo jollekin tuntemattomalle, mistä koulusta on, kaikki osaavat yhdistää sen tänne, hymyilee Alapitkän koulun rehtori Jaana Suli.

Iloinen ja värikäs lapsiaiheinen teos on koristanut Alapitkän koulun seinää siitä lähtien, kun kouluun tehtiin laajennusosa vuonna 1999.

Kunta järjesti silloin taidekilpailun, jonka nimeksi valittiin Portti Lapinlahdelle.

– Tarkoitus oli saada tähän maamerkki, joka näyttää täsmälleen, mistä Lapinlahti alkaa, kertoo jo silloin koulun rehtorina toiminut Suli.

Kilpailun järjesti Lapinlahden kunta, jonka rakennushankkeiden kustannuksista prosentti meni tuolloin taidehankintoihin.

Kunta varasi maalaustyöhön 25 000 markkaa ja kisan ykköspalkinto oli 20 000 markkaa.

– Kun he soittivat minulle voitosta, piti ihan istua alas. Palkintosumma oli siihen aikaan todella iso raha, muistelee kisan voittanut tamperelainen Petri Hänninen.

Vuonna 1999 Hänninen oli 25-vuotias ja asui vaimonsa opintojen takia Kuopiossa.

– Olin nuori kaveri ja osallistuin vähän kaikkeen. Tuohon aikaan olin kansalaisopiston maalauskurssilla, kun huomasin kisasta ilmoituksen Savon Sanomissa.

Teoksen tekijä Petri Hänninen on yhä ylpeä nauravista lapsistaan. Aihe nousee yhä silloin tällöin esille.

– Sukulaisille on saattanut joku puhua, että siellä Alapitkällä on muuten hassu taideteos. Ovat sitten sanoneet, että se on Petrin tekemä.

Samansortin näkyvyyttä Hännisen töille ei ole sen jälkeen tullut, vaikka meriiteillä mitattuna muutakin on uran aikana tapahtunut.

Hänninen on tehnyt sarjakuvia aktiivisesti 20 vuoden ajan. Hän käyttää nimeä Petri Hannini. Hanninin sarjikset ovat paikkapaikoin olleet todella härskiä kamaa. Pallopäisistä rivoja laukovista hahmoista tulee väkisin mieleen Alapitkän nauravat lapset.

– Se on se minun tyyli. Ainahan minä olen tehnyt niitä pallopäitä, muoto on vain kehittynyt vuosien saatossa.

Tällä hetkellä näkyvin vakiotyö on yhteiskunnallisen Taisto Purna -sarjakuvan tekeminen Kanava-lehteen. Hänninen myös käsikirjoittaa Koululaisessa nykyään ilmestyvää Peräsmiehen poika -sarjista.

– Teen myös käsikirjoituksia Englantiin ja Yhdysvaltoihin, Hänninen kertoo.

Keskustelun edetessä paljastuu, että Alapitkän pallopäiden maalaaja on itse asiassa ehdolla heinäkuussa jaettavan Eisner-palkinnon saajaksi. Hänninen kun on yksi amerikkalaisen To End All Wars -kokoelman tekijöistä. Eisner-palkinnon merkitystä kuvaa parhaiten se, että palkintoja kutsutaan ”sarjakuvien Oscareiksi”. Aika hyvin mieheltä, jolle kansalaisopiston ope naureskeli vuonna 1999.

Lapinlahden Alapitkällä, uudella Kekkolankankaan asuinalueella järjestetään omakotitalonäyttely 10.–19. heinäkuuta. Näyttely on avoinna joka päivä kello 10–18.

Näyttelyalueella asuvien tarinoista, oheiskohteista ja siitä, mikä tekee Alapitkästä Alapitkän, voi lukea lisää Koti ja asumisen Lapinlahden omakotitalonäyttelyn erikoislehdestä. Se jaetaan kaikille Savon Sanomien tilaajille tänään tiistaina. Lisäksi ei-tilaajataloudet Kuopion, Vuorelan, Toivalan sekä Siilinjärven alueilla saavat erikoislehden tiistain ja keskiviikon aikana.