Mieti näitä asioita ennen soittimen ostamista

Tulevan soittajan on myös syytä kokeilla soitinta sen oikean koon varmistamiseksi. Aake Roininen

Kalle Virtanen

Soittoharrastusta ei ole milloinkaan liian myöhäistä aloittaa. Tätä mieltä on Kuopion konservatorion apulaisrehtori Pekka Nyyssönen.

Harrastuksen aloittamiseen tarvitaan instrumentti, motivaatiota ja hiukan lahjakkuutta.

– Ennen kaikkea tarvitaan kuitenkin työtä ja pitkäjänteisyyttä, sanoo kitaransoittoa opettanut Nyyssönen.

Varsinkin soittouran alussa opettaja on Nyyssösen mukaan erittäin tärkeä, sillä perusteet opitaan silloin. Väärin opiskelluista asioista on myöhemmin vaikea oppia pois.

Itseopiskelumateriaaleihin, kuten kirjoihin ja soittamista opettaviin tietokoneohjelmiin, kannattaa tarttua sitten, kun perusteet ovat hallussa. Vanhemmille soittoa opiskeleville ne ovat kuitenkin hyvä lisä opettajan ohella.

Nyyssösen mukaan itseopiskelumateriaaleja käytetään Kuopion konservatoriossa jossain määrin lisänä muun muassa musiikkialan ammatillista perustutkintoa opiskeltaessa.

Soitinta valittaessa kannattaa valita instrumentti, joka motivoi eniten. Erityisesti pienillä lapsilla soittohalukkuus saattaa lopahtaa Pekka Nyyssösen mukaan nopeasti, jos lapselle mieluisan soittimen tilalle valitaan toinen, ei niin mieluinen instrumentti.

Nyyssösen mukaan ajan myötä ”motivaatio tulee kuitenkin oppimisesta”. Kun jaksaa harjoitella säännöllisesti, voi oppia yhä vaativampia kappaleita ja se kannustaa jatkamaan.

Soittimen hankinnassa ei kannata hätäillä. Ostoksille mukaan on hyvä ottaa mukaan joku, jolla on asiantuntemusta ostettavasta soitintyypistä, vaikka musiikkiliikkeet osaavatkin opastaa instrumentin valinnassa.

Ennen liikkeeseen menoa on mietittävä, kuinka paljon on valmis maksamaan soittimesta ja minkälaisen soittimen haluaa.

Esimerkiksi kitaraa ostettaessa olisi hyvä tietää, valitseeko sähkökitaran vai akustisen kitaran.

Kun soitin on valittu, mukaan otettu asiantuntija voi tarkistaa instrumentin rakenteellisten vikojen varalta ja soittaa sillä hyvän soinnin varmistamiseksi.

Tulevan soittajan on myös syytä kokeilla soitinta sen oikean koon varmistamiseksi. Tässäkin on hyvä kuunnella asiantuntijan neuvoa.

Yhdessä soittaminen kaveriporukassa tai orkesterissa on tärkeää, ja Pekka Nyyssönen pitääkin sitä yhtenä parhaana ja hauskimpana asiana musiikin harrastamisessa. Yhdessä soittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian.

Esimerkiksi Kuopion konservatoriossa yhteissoitto aloitetaan pienten soittajien kanssa niin pian kuin se vain on mahdollista.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut