Yhdistyksessä on ripaus vanhan ajan yhteisöllisyyttä

Iisalmen kuvataidekoulun kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Riikka-Liisa Kajanus sanoo yhdistystoiminnan olevan hyvä tapa tavata ihmisiä. Akseli Muraja

Veera Jääskeläinen

Iisalmen kuvataidekoulun 77 oppilasta saavat opetusta kuvataidekoulun kannatusyhdistyksen ansiosta.

– Kannatusyhdistyksellä on kaksi tavoitetta: taata se, että kuvataidekoulu jatkuu Iisalmessa ja tarjota oppilaille mahdollisuus tehdä taidetta oikeilla välineillä. Toinen tehtävä on, että olemme mukana herättämässä Iisalmessa keskustelua visuaalisista taiteista, kertoo hallituksen puheenjohtaja Riikka-Liisa Kajanus.

Kun kuvataidekoulu aikoinaan perustettiin Iisalmeen, oli kannatusyhdistys jo mukana. Historia selittänee sitä, että opetus edelleen järjestetään yhdistyksen tukemana.

– Luulen, että monella paikkakunnalla kuvataidekoulun saaminen on vaatinut, että joku on ollut aktiivinen ja perustanut kannatusyhdistyksen. Vasta myöhemmin kaupunki tai kunta on alkanut sitten enemmän panostaa, arvelee kuvataidekoulun opettaja ja kannatusyhdistyksen hallituksen jäsen Timo Tolonen.

Nykyisin toimintaa ei välttämättä perustettaisiin kannatusyhdistyksen kautta.

– Kaikki tällainen osallistuminen, että ihmiset jaksavat käydä istumassa kokouksissa ja tehdä talkoohommia, on vaihtunut Facebook-tykkäämiseen, Tolonen sanoo.

Kymmenen jäsenen hallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa päättämään kuvataidekoulun asioista. Hallitus muun muassa vastaa opetuksen sisällöstä, ideoi ja toteuttaa lyhytkursseja sekä päättää varallisuuden käytöstä.

Hallitustoiminta on vapaaehtoistyötä. Mukana on pääasiassa kuvataidekoulun oppilaiden vanhempia sekä koulun opettajia.

– Yhdistyksessä on sellaista vanhan ajan yhteisöllisyyttä. Samalla pystyy varmistamaan, että oma lapsi saa mahdollisimman tasokasta opetusta, Tolonen huomauttaa.

Hän vertaa hyvää hallitusta festivaalijärjestäjään, joka huolehtii puitteista ja hankkii esiintyjät, mutta ei liikaa sekaannu itse esitykseen.

Erilaiset lyhytkurssit ovat kannatusyhdistyksen keskeistä toimintaa. Kajanuksen mukaan varsinainen opetus on niin vakiintunutta, että se pyörii melko omillaan. Lyhytkurssit ovat avoimia muillekin kuin kuvataidekoulun oppilaille.

Yksi esimerkki lyhytkursseista on viime vuonna toteutettu asematunnelin maalaus. Kajanuksen mukaan tunnelissa oli hakaristejä ja muita vihapuheeksi luokiteltavia tuherruksia. Nuorten maalauskurssin jälkeen siellä on hyvin erilainen tunnelma.

Tunnelin maalausta dokumentoimaan järjestettiin valokuvakurssi. Kajanus kertoo, että kuvista on mietitty kirjaa. Kirja voisi sopivasti juhlistaa kuvataidekoulun ensi vuonna vietettävää 30-vuotisjuhlaa.

Kannatusyhdistyksen jokavuotista toimintaa on keväisin järjestettävä oppilaiden näyttely.

Tänä vuonna Iisalmen kuvataidekoulu järjestää myös vaihtonäyttelyn Venäjän puolella sijaitsevan Kontupohjan kuvataidekoulun kanssa. Tämä järjestyi, kun Kontupohjasta Iisalmeen muuttanut henkilö tuli mukaan kannatusyhdistyksen hallitukseen.

Puheenjohtaja Kajanus korostaa yhteistyön tarvetta visuaalisten taiteiden toimijoiden kanssa.

– Meillä on ollut tavoitteena, että Iisalmen kameraseura, kuvataideseura ja kuvataidekoulu löytäisivät yhteisen tilan. Toiminta siirtyisi johonkin paikkaan, mihin voisimme tehdä pysyviä näyttelyjä ja saisimme enemmän varastotilaa, Kajanus sanoo.

Uudeksi tilaksi hän on kaavaillut vanhaa vedenottamoa, jonka omistavat Iisalmen Vesi ja kaupunki. Asiasta on käyty vasta alustavia keskusteluja.

Yhteistyö on tärkeää muutenkin kuin tilan kannalta.

– Ideaali on, että nuoret, jotka ovat olleet kuvataidekoulussa jatkaisivat kuvataideseuran toimintaan, Kajanus sanoo.

Iisalmen kuvataidekoulu on Iisalmen kansalaisopiston ja kuvataidekoulun kannatusyhdistyksen ylläpitämä koulu, joka on toiminut vuodesta 1986.

Kansalaisopisto vastaa työnantajan tehtävistä. Yhdistys vastaa opetussuunnitelmasta ja huolehtii opetuksessa käytettävistä materiaaleista.

Kuvataidekoulu toimii Iisalmen kulttuurikeskuksessa maanantaista torstaihin.

Parhaillaan kannatusyhdistys pohtii oppilaiden toiveesta anime-kurssien ja uusien sarjakuvakurssien järjestämistä.

Yhdistyksellä on noin 50 jäsentä.

Taustavoimat-sarja esittelee savolaisia kulttuuriyhdistyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut