Karhu tunkeutui hunajafirman taloon

Asta Tenhunen

Karhu on aiheuttanut meille vahinkoa jo neljä kertaa viime viikkoina, Pirjo Holopainen Kaavin Luikonlahdesta kertoo.

– Ensin karhu tuhosi kaksi mehiläispesää. Viime torstaina karhu meni meidän hunajahuoneeseemme.

Karhu tunkeutui entiseen navettarakennukseen tehtyyn tuotantotilaan, hunajan jalostushuoneeseen, rikkomalla ikkunan.

– Ikkuna oli vedetty pokineen irti. Sisällä huoneessa oli lingottuja hunajakakkuja. Ne se oli levitellyt huiskinhaiskin. Hunajakennoja oli syöty kuusi laatikollista eli 60 kappaletta. Samalla se oli sotkenut koko tilan.

– Riistamiehet laittoivat ikkunaan vanerilevyn ja riistakameran. Viime lauantain vastaisena yönä karhu tallentui kameraan, kun se raapi levyjä ja yritti päästä uudestaan sisälle.

– Riistamiehet koirineen löysivät karhun makuuksellaan vain 400 metrin päästä talosta.

Poliisi kertoo antaneen suurriistavirka-apuverkoston metsästäjille luvan ajaa Kaavilla havaittuja pihakarhuja kauemmaksi asutuksesta koirilla sekä nyt myös karkotusaseella, joka aiheuttaa hetkellistä kipua karkotettavalle eläimelle.

– Kaavilta on tullut havaintoja kolmesta karhusta, jotka käyttäytyvät pelottomasti ja aiheuttavat vahinkoja, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista kertoo.

– Yksi pieni karhu on liikkunut keskustan tuntumassa, yksi aikuinen Sivakkavaarassa ja yksi aikuinen uros Luikonlahdessa.

– Karhut ovat kaataneet omenapuita, penkoneet komposteja, repineet roska-astioita, kaataneet kuivumassa olleita kauralyhteitä ja kävelleet mökkien ja talojen takapihalla.

Poliisin mukaan viranomaisten tietoon on tullut havaintoja etenkin elokuun lopulta. Savon Sanomien tietojen mukaan Luikonlahden karhusta ensimmäiset pihahavainnot ovat toukokuulta, jolloin se muun muassa hajotti Erkki Tuonosen kaksi mehiläispesää.

– Karhu viskoi tyhjät laatikot pitkin metsää. Siirsin ne välittömästi toiseen paikkaan ja nyt olen hakenut karhuaitoja avuksi, Tuononen kertoo.

Tuonosen mukaan tilanne on huolestuttava, sillä karhut ovat liikkuneet jo koko kesän koko ajan rohkeammin ihmisten pihoissa.

Poliisin mukaan tilanne on poikkeuksellisen. Eniten omaisuusvahinkoja on aiheuttanut Luikonlahden karhu. Karhut on tunnistettu tietyiksi eläimiksi muun muassa erilaisista vaaleista läikistä turkissa sekä erikokoisista jalanjäljistä.

– Karhu tulee näköjään takaisin koirien käytön jälkeen, joten se karkotustapa ei riitä. Jos karkotusasetta ei saada käytettyä tai sekään ei tehoa, poliisin on mahdollista ottaa turvallisuusperusteinen lupa harkintaan, Pohjolainen sanoo.

Vaaralliseksi katsotulle karhulle voidaan siis pyytää poikkeuksellisesti pyyntilupa poliisilta.

Pohjolaisen mukaan poliisin eräyhdyshenkilöt ja riistanhoitoyhdistysten suurpetoyhdyshenkilöt haluavat nyt kaikki karhuhavainnot mahdollista lupaharkintaa varten.

– Yhdyshenkilöille tulee ilmoittaa, jos karhu tulee alle sata metriä lähemmäksi asuintaloa tai aiheuttaa esimerkiksi omaisuusvahinkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut