Yksikin pyllyn pesu riittää

Ilkka Miettinen työhuoneessaan tutkimuskeskus Neulasessa. Aleksi Tuomola

Marita Tiihonen

Viimeistään alkuviikosta varmistuu, onko norovirus syypää eri puolilla Suomea puhjenneisiin uimareiden vatsatautitapauksiin.

– Tampereella, Oulussa ja Sipoossa sairastuneiden potilaiden ulostenäytteet ovat tutkittavina Helsingissä. Odotamme niistä tuloksia muutaman päivän sisällä. Täytyy jopa toivoa, että syypääksi löytyy noro, sillä sen vanhan vihulaisen kanssa tulemme toimeen. Sitten onkin visaisempi juttu, jos syy ei näytteistä selviä, sanoo Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) Kuopion vesi- ja terveysyksikön päällikkö Ilkka Miettinen.

Kuopion yksikkö on tutkinut sairastumislähteiksi epäiltyjen uimapaikkojen vesinäytteet kuluneella viikolla. Oulun vesinäytteestä löytyi sekä noroa että adenoviruksia, Tampereen ei.

– Ensi viikolla saamme lisää vesinäytteitä tutkittavaksi, kertoo Miettinen.

Jos ulostenäytteet vahvistavat noron syypääksi sairastumisiin eri puolilla maata, on virus joutunut uimavesiin ihmisen ulosteen mukana.

– Se ei leviä eläimistä ihmisiin, eikä sitä ole luonnostaan vesissä. Noro leviää ainoastaan ihmisestä ihmiseen, sanoo Miettinen ja jatkaa, että jo yksi norouloste riittää saastuttamaan koko uimaveden.

Lapsen pyllyn tai kakkavaipan pesu rannassa voi riittää epidemian levittämiseen pienissä vesissä.

– Taudin saanut voi olla kantaja parikin viikkoa, joten tuona aikana kannattaisi pidättäyttyä uimasta, sillä tartuttamisriski on suuri.

Mietteinen ei muista yhtä laajaa eri uimavesiin liittyvä sairastumisepidemiaa kuin nyt käsillä oleva.

– Vastaavanlaisia, mutta paljon pienempiä tapauksia on sen sijaan ollut. Viime kesänä viimeksi, mutta sairastuneita oli silloin vain muutamia eri järvillä..

Poikkeuksellisen lämpimillä uimavesillä ei sen sijaan Miettisen mukaan ole tekemistä noron leviämisen kanssa.

– Noro ei muhi lämpimässä vedessä. Päin vastoin, sen säilymisen kannalta viileä ja kylmä vesi on parempi. Lämmin vesi on siis etu, jos veteen on päässyt norovirusta. Se häviää nopeammin, sanoo Miettinen.

Toisaalta lämpimät uimavedet ovat kuitenkin välillisesti syypää vatsataudin leviämiseen uimavesien kautta.

– Ihmisiä on helteiden takia ollut poikkeuksellisen paljon rannoilla ja nämä uimapaikat, joihin sairastumistapaukset liittyvät ovat olleet hyvin pieniä vesiä. Savossa niitä tuskin edes järviksi sanottaisiin.

Sairastuneista huomattava määrä on ollut lapsia.

– Se johtunee siitä, että lapset tunnetusti ovat uimassa pitkään ja hörppivät helposti vettä myös suuhun, joten tartuntariski on aikuisia suurempi.

Pohjois-Savossa ja Kuopiossa ei vielä perjantaina ollut tiedossa yhtään uimareiden vatsatautitapausta.

–  Yhtään ilmoitusta ei ole tullut, kertoo Kuopion kaupungin ympäristöterveyspäällikkö Hannu Kirjavainen.

Kuopiossa kaikki uimarannoilta otetut vesinäytteet ovat olleet kunnossa. Rantoja on kymmeniä.

– Viimeksi otettiin näytteitä viime viikolla. Uimarantojen vesi on hyvässä kunnossa, eikä levähavaintojakaan ole kuin yhdestä paikasta.

Aiempina vuosina Kuopion Valkeisenlampeen liittyen on ollut syyhyepäilyjä, mutta nyt ei siitäkään ole viitteitä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut