Tuusulan asuntomessukävijöille on tarjolla käynti Ainolassa, jonne Jean ja Aino Sibelius on haudattu

Aino ja Jean Sibeliuksen Ainola on yksi taiteilijayhteisön huviloista. Kotimuseossa käy tavallisesti 25 000 turistia vuodessa. Aku Isotalo

Riitta Suomalainen

Tuusulanjärven Rantatie on vajaat neljä kilometriä pitkä museotie, joka tunnetaan parhaiten tien varteen 1800- ja 1900-luvun taitteessa syntyneestä taiteilijayhteisöstä.

– Tie on asuntomessujen virallinen oheiskohde, jonne pääsee vaivattomasti bussilla suoraan messuportilta, Tuusulan kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen kertoo.

Rantatien varrella voi nauttia historian sävyttämistä maisemista ja taiteilijakotien puutarhoista, yli sadan vuoden takaisesta huvila-arkkitehtuurista sekä taide-, luonto- ja kulttuurielämyksistä.

– Yleisölle avoimia kohteita on seitsemän: taiteilijakodit Erkkola, Halosenniemi, Ahola, Ainola, Aleksis Kiven kuolinmökki, Lottamuseo sekä hotelli-, ravintola- ja tapahtumapalveluita tuottava Krapi.

Ainolassa käy vuosittain noin 25 000 vierasta, joista suuri osa on ulkomaalaisia. Jean Sibelius haudattiin talon puutarhaan vuonna 1957 ja vaimonsa Aino vuonna 1969.

Alun perin listalla oli myös taiteilija Eero Järnefeltin Suviranta, mutta koronavirusriskin takia sitä ei tänä vuonna kävijöille avata.  Talo on yksityiskotina ja sen asukkaat iäkkäitä.

Asuntomessujen portilla tänä kesänä pysähtyvä bussi on sama, joka kiertää Rantatien maisemissa muutenkin. Liikennöinnin Visit Lake Tuusula -bussi aloitti kuukautta ennen messujen avautumista, heinäkuun alussa.

– Reitti muuttuu jonkin verran eikä pelkästään messujen takia, vaan liikenteen sujuvoittamisen nimissä. Tänä kesänä bussi ei esimerkiksi käy enää kääntymässä Halosenniemen pysäköintialueella, vaan pysähtyy Rantatien varteen, josta on Halosenniemeen hyvin lyhyt kävelymatka.

Bussin lähtö- ja paluupiste on Järvenpään rautatieasemalla, ja välissä 24 kappaletta Visit Lake Tuusula bus -pysäkkejä. Lähtöjä on päivässä neljä; niistä ensimmäinen on kello 10.15 ja viimeinen kello 16.15. Kukin kierros kestää noin puolitoista tuntia.

– Bussi kiertää järven itäpuolta, ja ensimmäiseksi se pysähtyy Ainolassa. Aikoinaan Ainola sijaitsi vanhan Rantatien varrella, vaikka sen nykyinen osoite onkin Ainolankatu.

Museokortilla kierrokselle ja kohteisiin pääsee ilmaiseksi. Ilman sitä päivälipun hinta on viisi euroa, ja lisäksi veloitetaan kunkin kohteen mahdollinen pääsymaksu. Lippu on voimassa koko päivän niin, että bussiin voi nousta tai jäädä sen kyydistä niin monta kertaa kuin haluaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut