Ulkomaille heti rajojen auettua: "Suljettu oli myös meidän varattu ja maksettu hotellimme"

Siiri Rantala

Varasimme perheeni kanssa viime talvena lomareissun, jolla kävisimme Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Välillä näytti siltä, että reissu ei tule koronapandemian takia toteutumaan, mutta rajat aukesivatkin juuri sopivasti, jotta pääsimme matkaan suunnitellusti kesäkuun lopussa.

Mietin, millaista olisi matkustaa heti rajojen auettua? Oliko vielä liian aikaista matkustaa Suomen ulkopuolelle?

Kun saimme tietää, että voimme lähteä matkalle, kaikki olivat vain innoissaan tiedosta. Ketään ei korona erityisemmin pelottanut, ei ennen lähtöä, ei laivalla eikä kohteessa, ehkä osittain siksi, että kukaan meistä ei kuulu riskiryhmään. Eiköhän perusvarovaisuudella selvitä.

Liikuimme paikasta toiseen omalla autollamme, jonka toimme Itämeren yli. Tällä myös vältimme laivaan sisälle kävelemisen ja ihmisjoukoissa jonottamisen.

Laivalla oli rajoitusten takia vähemmän ihmisiä kuin yleensä, mutta sitä ei edes huomannut. Olimme tehneet pöytävarauksen laivan ravintolaan, mutta kyseinen ravintola olikin kiinni heinäkuuhun saakka.

Tallinnasta ajoimme suoraan Latvian puolelle Riikaan. Saapuessamme sunnuntai-iltana kaduilla oli autiota eikä mikään paikka näyttänyt olevan auki. Suljettu oli myös meidän varattu ja maksettu hotellimme, joka oli pari päivää aiemmin lähettänyt automaattiviestin, jossa meidät toivotettiin tervetulleiksi. Myöhemmin saimme tietää, että kiinni mennyt hotelli oli sijoittanut meidät ketjunsa toiseen hotelliin, mutta tämä oli jäänyt kertomatta meille. Sunnuntai-iltana mihinkään puhelinnumeroon ei vastattu, joten harhailimme ketjun toiseen hotelliin ja lopulta ostimme sieltä uudet huoneet. Myöhemmin saimme hotelliasian onneksi selvitettyä.

Kun lähdimme etsimään ruokaa huomasimme, että ravintoloita ja kahviloita oli kyllä paljon, mutta suuri osa oli kiinni. Aloin miettiä, kannattiko reissuun sittenkään lähteä heti rajojen auettua? Ovatkohan seuraavatkaan majapaikkamme auki?

Kun matkamme eteni Liettuan Nidaan ja Vilnaan ja kalenteri kääntyi heinäkuuhun, asiat alkoivat sujua normaalimmin. Alkuvaikeuksien jälkeen alkoi näyttää samalta kuin Suomessakin; käsidesiä ja turvavälikylttejä, mutta silti myös elämää ja ihmisiä. Vilnassa ravintolat, kaupat ja kahvilat olivat melko normaalisti auki.

Välillä koko pandemiaa ei edes muistanut, kun turvaväleistä muistuttaviin kyltteihin ja käsidesiinkin oli jo tottunut. Kukaan Latviassa ja Liettuassa ei näyttänyt käyttävän maskia. Turisteja oli, mutta suurin osa heistä oli suomalaisia.

Kotiin palattuamme emme jääneet mihinkään karanteeniin, vaan jatkoimme normaalisti lomalla oloa. Minua ei ole erityisemmin huolestuttanut lukiessani uutisotsikoita siitä, kuinka korona on nyt jyllännyt laivoilla. Ainakaan meidän laivamatkallamme emme joutuneet suuriin ihmisjoukkoihin, vaan ihmiset noudattivat turvavälejä oikein hyvin.

Reissusta ja Baltiasta jäi hyvä muistikuva, eikä mitään jäänyt vallitsevan tilanteen takia tekemättä.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.