Kulmuni: Keskusta haluaa eläkeläisille verokannustimen

Kulmunin mukaan keskusta haluaisi muuttaa eläkeläisten verotusta niin, että eläketuloa ja ansiotuloa verotettaisiin erikseen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan puolue aikoo viedä eteenpäin esitystä, jossa eläkkeellä tehtävä työ ei nostaisi jo tienatun eläkkeen verotusta.

–  Tarkoitus on muuttaa eläkeläisten verotusta niin, että eläketuloa ja ansiotuloa verotettaisiin erikseen. Nyt eläke ja ansiotulot lasketaan yhteen, jolloin työssäkäynti nostaa myös jo tienatun eläkkeen verotusta. Mikäli jo tienatun eläkkeen verotus jätettäisiin rauhaan, toimisi se kannusteena työntekoon, Kulmuni sanoo keskustan tiedotteessa.

Korona-aikana eläkkeeltä töihin kutsutut hoitotyöntekijät idean sysäyksenä

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) nosti kannustimen esille jo aiemmin tällä viikolla Iltalehden haastattelussa. Kesäkuussa valtiovarainministerinä aloittanut Vanhanen kertoi käynnistäneensä ministeriössä selvitysprojektin eläkkeellä tehtävän työn verotuksesta.

Valtiovarainministeriössä selvitetään esityksen vaikuttavuutta, hintaa ja perustuslaillisuutta. Mikäli laillista estettä ei ole ja muutos arvioidaan kustannustehokkaaksi, tulee Vanhanen tekemään asiasta esityksen, Kulmuni kertoo.

–  Toteutuessaan Vanhasen avaus voi olla yllättävänkin vaikuttava. Vuositasolla jo nyt töissä käy 100  000–150  000 eläkeläistä, toki usein sijaisuuksien ja osa-aikatyön kautta. 70–74-vuotiaiden keskuudessakin työllisyysaste on viisi prosenttia. Potentiaali lienee paljon tätä suurempi. Suuret ikäluokat eläköityvät ja eläkeläisten joukko kasvaa, Kulmuni sanoo.

Vanhasen mukaan idea eläkeläisten verotuksen uudistamisesta lähti siitä, että Suomessa on korona-aikana tarvittu paljon sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisia eläkepäiviltä takaisin töihin.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut