Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump syytteli koronatartuntojen lisääntymisestä Meksikoa ja mielenosoituksia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arveli koronatartuntojen lisääntymisen syyksi keskiviikkona muun muassa mielenosoituksia ja matkailun lisääntymistä, kertoo uutiskanava CNN.

Koronatilannekatsauksessaan Trump kertoi tartuntapiikkeihin olevan monia syitä, mutta hänen mukaansa tartuntojen määrät alkoivat nousta nuorten keskuudessa pian mielenosoitusten alkamisen jälkeen.

CNN:n mukaan Trump ei syyttänyt mielenosoituksia suoraan, mutta kertoi niiden tiettävästi vaikuttaneen laajempiin lievennystoimiin ympäri maata.

Lisäksi Trump nosti tartuntapiikkien syitä luotellessaan esille matkustamisen merkittävän lisääntymisen ja muun muassa kokoontumiset kansallisten juhlapyhien yhteydessä.

Lisäksi hän toi tartuntojen mahdollisena syynä esiin myös sen, miten "nuoret ihmiset" ovat kokoontuneet läheisissä väleissä baareissa ja mahdollisesti muissakin paikoissa.

Trumpia tentattiin jälleen asiantuntijoiden poissaolosta

Trump mainitsi erikseen myös Meksikon, jonka kanssa Yhdysvalloilla on noin 3  000 kilometriä yhteistä rajaa.

Trump kertoi tavanneensa maan presidentin Andres Manuel Lopez Obradorin ja painotti, että tartuntojen määrät ovat nousussa Meksikossa. Trump sanoi ongelman olevan Meksikossa suuri. Hänen mukaansa tartuntojen määrä nousee voimakkaasti niin Meksikossa kuin muuallakin läntisellä pallonpuoliskolla.

Tämän jälkeen Trump ylisti raja-aitaansa. Hän kertoi, että raja-aita suunniteltiin eri tarkoitusta varten, mutta se on toiminut hyvin muun muassa pandemian kanssa.

Trumpilta kysyttiin tilannekatsauksessa jälleen siitä, miksi maan koronavirustoimista vastaavat lääketieteen asiantuntijat eivät ole paikalla hänen kanssaan. Keväällä muun muassa maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci oli usein mukana tilannekatsauksissa.

Trump perusteli CNN:n mukaan hänen sooloesiintymisensä olevan ytimekkäämpi tapa tehdä asiat.

Trump kertoi tapaavansa itse lääketieteen asiantuntijoita, jotka jakavat tietojaan hänelle. Tämän jälkeen hän välittää tiedot tilannekatsauksessa. Hän mainitsi puhuneensa vastikään Faucin kanssa ja kertoi tiistain tilannekatsauksen tavoin tohtori Deborah Birxin olevan "ulkopuolella".

Washingtonin pormestari kiristi maskimääräyksiä

Washingtonin pormestari on kiristänyt kasvomaskimääräyksiä kaupungin alueella. Tuoreessa määräyksessä linjataan muun muassa, että maskia tulee käyttää silloin, kun ihmiset lähtevät yksityisasunnoistaan ja heidän on todennäköistä joutua lähikontaktiin muiden kanssa.

Pormestari Muriel Bowser on tiivistänyt määräyksen käytännössä tarkoittavan sitä, että kasvomaskia on käytettävä heti, jos lähtee ulos omasta kodistaan, kertoo Washingtonin alueella toimiva WTOP-radioasema.

Bowser kertoi radioasemalle, että maskit ovat tehokas työkalu koronaviruksen leviämisen pysäyttämiseksi.

Määräyksessä listataan erikseen myös poikkeuksia maskinkäyttöpakolle. Maskia ei tarvitse käyttää muun muassa ruokaillessa, tupakoidessa tai uidessaan. Maskia ei tarvitse myöskään käyttää rasittavan liikunnan aikana, kunhan vain pitää huolta tarvittavista turvaväleistä.

Lisäksi poikkeuksena kerrotaan myös tilanne, jossa ihminen pitää puhetta joko yleisölle tai lähetystä varten. Turvavälistä on kuitenkin huolehdittava tällöinkin, eikä aivan puheenpitäjän lähellä saa tällöin olla ketään muuta.

Trump on pitänyt nyt jo kaksi koronatilannekatsausta sen jälkeen, kun katsausten järjestäminen keskeytettiin huhtikuun lopulla.

Tiistaisessa tilannekatsauksessa kasvomaskeja pitkään karttanut Trump kehotti poikkeuksellisesti yhdysvaltalaisia käyttämään kasvomaskeja. Hän ei itse ole kuitenkaan suojannut naamaansa kummankaan tilannekatsauksen aikana.

-----

Juttua on korjattu klo 5.19: Yhdysvalloilla ja Meksikolla on yhteistä rajaa noin 3  000 kilometriä, ei noin 2  000 kilometriä.