Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savonia-palkinto Antti Heikkiselle

Nilsiäläinen toimittaja ja esikoiskirjailija Antti Heikkinen on voittanut Savonia-palkinnon. 10000 euron palkinto luovutetiin hänelle Kuopion kaupungintalolla tänään kello 17 alkaneessa tilaisuudessa. Heikkisen Pihkatappi-romaani voitti jo aiemmin syksyllä Kalevi Jäntin palkinnon.

–Olin totta kai molemmista palkinnoista hyvilläni, koska Jäntin palkinto tuli maailmalta täysin omien aitojen ulkopuolelta ja Savonia taas tuli kotipuolesta. Kyllähän tämä rohkaisee paljonkin kirjoittamaan, Heikkinen kertoo.

Heikkisen Facebook ja sähköposti ovat tulvineet palautetta Pihkatapin lukijoilta. Yksi vaikuttavimmista palautteista Heikkiselle itselleen oli Pasilasta tullut kirje, jossa nuori isä kertoi alkaneensa kirjan myötä pohtia niitä tavoitteita, joita itse asettaa vielä pienille lapsilleen.

–Se oli palaute, joka jäi mieleen. Myös pitkänlinjan kirjailijoiden kommentit ovat olleet mieltä lämmittäviä.

Pihkatapin päähenkilö on Heikkisen tapaan paikallislehden toimittaja. Moni onkin erehtynyt luulemaan kirjaa omaelämäkerralliseksi.

–Joku on jopa tullut säälittelemään, että voi sinua äiditöntä raukkaa. Mutta ei se minua häiritse. Kai se on vain plussaa, että on onnistunut huijaamaan ihmisiä, Heikkinen tuumaa.

Palkintoraati perusteli Antti Heikkisen valintaa voittajaksi näin: "Esikoiskirjailija Heikkinen osoittaa suomalaisen maaseudun olevan vielä voimissaan. Hänen kuvaamansa hahmot ovat tuttuja jo ensi virkkeestä. Lähihistoria ja suuri yhteiskunnallinen murros Kekkosen ajasta EU-Suomeen kuvautuvat elävällä tavalla pienen kylän kautta. Jatkumon katkeaminen sukutilan pidossa on kipeä asia molemmille osallisille sukupolville. Heikkinen on tuonut savon murteen kaunokirjallisuuteen uskottavasti. Hän kirjoittaa murteen omalla tavallaan uusiksi yltäkylläisesti ja ymmärrettävästi."

Lue Antti Heikkisen haastattelu perjantain Savon Sanomista.