”Ollaanko vae eekö olla?”

Savon Sanomien työryhmä

Savo arvioitiin nettideittipalvelu E-kontakti.fin asiakaskyselyssä Suomen seksikkäimmäksi murteeksi. Mutta mikä on romanttisin ilmaus, jonka savoksi voi sanoa? Tai kenties paras savolainen iskurepliikki?

–Ei se ehkä ole mikään iskurepliikki. Ei sanota suoraan, että ”onpa kommee emäntä”, vaan kierrellen ilmastaan kiinnostus. Jotkut puhhuu, että ranska olis se seksikkäin, mutta pittää sannoo, että savo se on.

Jari Pappi, Kuopio

 

–Ossooko tuohon muuta sannoo, kun jottain jo sanottua? Kuosmasen Sakke sanoi kerran, että ”jiäkuapin piällä on kualjkiäryleitä”. Jos sen ymmärtää, niin olisiko siinä romantiikkaa? Savohan se on tietenkin Suomen murteista romanttisin.

Hannu Juutilainen, Kuopio

 

–Taitaa iskurepliikit olla enemmän miesten juttuja. Ei kai sitä naiselle muuta tarvitse sanoa kuin, että ”sinä oot kaanis”. Savokin on kaunis, mutta pohjanmaan murteesta tykkään itse paljon. Se on suoraa eikä siinä kierrellä.

Hanna-Mari Halonen, Siilinjärvi

 

–Äkkiseltään on vaikea keksiä romanttista savolaista ilmausta, mutta naiselle voisi ainakin sanoa, että ”sinua se on heleppo katella”. Savohan se on tietysti romanttisin murre Suomessa.

Pertti Niskanen, Tuusniemi

 

–Ei missään nimessä ainakaan se perinteinen ”kiänny”. Romanttisinta on sanoa vain, että ”rakastan sinua”. Itse pidän, jos minulle puhutaan ranskaa. Romanttisia murteita taas löytyy varmaan niin paljon kuin on murteitakin.

Helka Väisänen, Kuopio

 

–Savossa vierastetaan rakkaus-sanaa. Paljon ennemmin sanotaan, että ”minä tykkeen sinusta”. Romanttisuus ei ehkä niinkään tule murteesta, vaan siitä nuotista ja siitä, millä äänensävyllä asian ilmaisee.

Kari Jämsén, Kuopio

 

–Olisiko se hyvä repliikki yksinkertaisesti vain, että ”ollaanko vae eekö olla?”. Savohan se on murteista seksikkäin. Muut kuulostavat niin tökeröiltä ja eihän niistä niin ymmärräkään.

Jarno Holopainen, Kuopio

 

–Ehkä romanttinen savolainen ilmaus voisi olla yksinkertaisesti ”hilijoo ja hellästi”. Savon murre se kaikista romanttisin, se kuulostaa niin ihanalle.

Minna Reijonen, Kuopio

 

–En keksi mitään romanttista savolaista ilmaisua tai iskurepliikkiä. Minun mielestä se ei todellakaan ole mikään romantiikan kieli. Ranskaa sen sijaan haluaisin itsekin puhua, se kuulostaa niin kivalta.

Sanna Heikura, Kuopio

 

–Olen kotoisin Pohjanmaalta ja asunut pitkään Helsingissä, joten savon murre ei ole minulle oikein tuttua edes 10 Varkaudessa vietetyn vuoden jälkeen. En ole kuullut sanottavan savoksi koskaan mitään seksikästä. Pohjanmaan murre on ehdottomasti seksikkäin murre, eikä stadin slangikaan tunnu pahalta.

Kaisa Lankkumäki, Varkaus

 

–”Ilimoja on pijelly.” Se on ehdottomasti paras, savolainen iskurepliikki. Joudun välillä itsekin käyttämään sitä. Lapin ja pohjanmaan murteet, etenkin Juha Miedon tyyliin kuulostavat kivalta korvaan. Olen tottunut savolaisena savon murteeseen, ettei sitä juuri ajattele, mutta totta kai se on parasta.

Sami Heiskanen, Varkaus

 

–Romanttinen savon murteen ilmaus on ”männöö lujjaa”. Savo on seksikkäin murre, kun sitä voi vielä viäntee. Toinen hyvä on Savonlinnan seudulla puhuttava murre, jossa on savoa ja karjalaa sekaisin. Sen ymmärtää vielä. Rauman murre on hirveää, kun siitä ei saa selvää.

Mirja Lensu, Pieksämäki

 

–Olen kuullut hyvän romanttisen ilmaisun ”liian paljon hyvvee on ihanoo”. Savo on seksikkäin murre, sillä se on mutkaton ja leppoisa. Toiseksi tulevat varmaan lounaismurteet. Ne ovat itäsuomalaisittain eksoottisempia.

Maria Nousiainen, Pieksämäki

 

–Ei mulla tule mieleen mitään erityistä savolaista iskurepliikkiä, mutta ainakin minuun voisi toimia joku ”voe kun sinulla on kaaniit silimät”. En oikein osaa sanoa, mikä olisi seksikkäin murre, mutta Tampereen murre se ei ainakaan ole. Siellä puhuvat niin oudosti. Mutta ei sillä murteella niin väliä, tärkeintä on, että puheesta saa selvän.

Emilia Sorjonen, Iisalmi

 

–Seksikkäin murre on ehkä se, mitä Antsku puhuu Putouksessa, onko se Imatran murre. Se kävisi miehellekin, kun se sointuu niin hyvin. Savo ei soinnu, vaan on töksähtelevää. Ei minulla tule mieleen mitään erityisen seksikästä sanontaa. Kunhan ei vaan kukaan emännäksi tule sanomaan, se on kaikkein kauheinta.

Mari Hyvönen, Lapinlahti

 

–Vaikka en periaatteessa hyväksy muita murteita kuin savon, varmaan joku jänkhän murre on toiseksi seksikkäin, lappilaisten puhe siis. Iskulauseeksi voisin suositella esimerkiksi ”et oo muuten ruma” -tyyppistä lausetta. Siinä ei sanota mitään suoraan, mutta sanotaan jotain kuitenkin. Oon saattanut sitä joskus itsekin käyttää.

Janne Kellokumpu, Sonkajärvi

 

–Minusta Savossa ei käytetä mitään suoria iskurepliikkejä, kun täällä ei vaan olla niin suorasukaisia. Mutta kai sitä savolaista esileikkiä eli sanontaa ”kiänny” voisi käyttää iskumielessäkin. Lapin murre on seksikkäin, muut ovat vain ärsyttäviä. Pohjoisen puheessa on jotain samaa kuin savossa, ollaan hiljaisia ja yksinäisiä.

Riku Savolainen, Iisalmi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.