Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin teet itse tulivuorenpurkauksen

Lapset voivat kokeilla näitä kokeita koulussa tai kotona, kunhan aikuinen on mukana vahtimassa ja tarvittaessa auttamassa.

 

1. Tulivuorenpurkaus

Tarvitset: Noin yhden ruokalusikallisen ruokasoodaa, etikkaa, pari tippaa astianpesuainetta, korkean pienen astian (esimerkiksi muovipullosta leikattu pullonkaula, jolle on rakennettu pohja muovimukista), pyyhkeen.

 

1. Laita pieneen astiaan noin ruokalusikallinen ruokasoodaa ja pari tippaa astianpesuainetta.

2. Kaada päälle etikkaa vähän kerrallaan. Katso, mitä tapahtuu!

 

Selitys: Ruokasooda on emäksistä, kun taas etikka on hapanta. Kun ruokasoodaa ja etikkaa sekoittaa, ne muodostavat kaasumaista ainetta eli hiilidioksidia. Astianpesuaine lisää kokeen näyttävyyttä. Jos haluat, voit käyttää esimerkiksi punaista elintarvikeväriä ”laavan” värjäämiseen.

 

2. Limainen juttuTarvitset: Perunajauhoja, vettä, elintarvikeväriä, ison kulhon, esiliinan, kahvikupin.

 

1. Mittaa ensin kaksi kahvikupillista perunajauhoja kulhoon. Lisää sen jälkeen kupillinen vettä ja kaksi tippaa elintarvikeväriä. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.

2. Ota osa taikinasta ja pyörittele siitä pallo. Kun lopetat pyörittelyn, mitä tapahtuu?

3. Kun lyöt kulhossa olevaa taikinaa nyrkillä, miltä taikina tuntuu?

4. Ota taikina käteesi ja anna sen valua sormiesi välistä. Miltä taikina tuntuu?

 

Selitys: Perunajauho muodostuu pitkistä glukoosiketjuista. Kun limaa pyörittelee, glukoosiketjut puristuvat lähemmäksi toisiaan. Lima tuntuu kiinteältä. Lima tuntuu nestemäiseltä, jos jätät liman kulhoon tai otat sen käteen, sillä glukoosiketjut asettuvat väljemmin.

 

3. Sitruunalimonadi

Tarvitset: Sitruunan, vettä, teelusikallisen ruokasoodaa, hieman sokeria, lasin.

 

1. Purista sitruunasta lasiin niin paljon mehua kuin voit.

2. Kaada lasiin saman verran vettä kuin lasissa on sitruunamehua.

3. Sekoita joukkoon teelusikallinen ruokasoodaa.

4. Lisää hieman sokeria joukkoon, jos haluat limonadista makeampaa.

 

Selitys: Sekoituksen pitäisi kuplia ja maistua limonadilta. Kuplat, jotka muodostuivat, kun lisäsit ruokasoodaa, ovat hiilidioksidia. Kuplat muodostuivat, kun sekoitit hapanta sitruunaa ja emäksistä ruokasoodaa keskenään.

 

4. Maistelukoe

Tarvitset: Pienet samanmuotoiset palat kuorittua perunaa ja omenaa.

1. Sulje silmäsi ja sekoita omena- ja perunapalat.

2. Pidä kiinni nenästäsi ja syö palat vuorotellen. Kumpi on kumpi?

 

Selitys: Kun haju- ja näköaistisi eivät ole käytössä, rajoitat aivojesi kykyä erottaa tietyt ruoat toisistaan. Nenäsi ja suusi ovat yhteydessä saman kanavan kautta eli haistat ja maistat samanaikaisesti. Makuaistisi tunnistaa suolaisen, makean, ja kirpeän ja happaman, mutta kun mukana on myös hajuaisti, tunnistat monia muita makuja.

 

5. Hankaussähköä

Tarvitset: Matalan läpinäkyvän muovirasian ja -kannen, pippurisekoitusta, villahuivin tai -paidan, metallisen paperiliittimen.

 

1. Ripottele rasian pohjalle pippurisekoitusta. Sulje kansi ja hankaa kantta noin puolen minuutin ajan villahuivilla. Pippureiden pitäisi hypähtää ilmaan ja tarttua kanteen.

2. Ota metallinen paperiliitin, avaa se ja kosketa sillä kantta. Tällöin pippurisekoitus putoaa pohjalle tai siirtyy sivuun.

 

Selitys: Kantta hangattaessa syntyy hankaussähköä, joka vetää pippureita puoleensa. Sähkövaraus purkautuu, kun kosketat kantta paperiliittimellä. Tällöin pippurit siirtyvät niihin kannen osiin, joissa on vielä sähkövarausta tai putoavat rasian pohjalle.

 

6. Yllätys kulhossa

Tarvitset: Kaksi pientä kulhoa, vettä, maitoa, elintarvikevärejä, pippurisekoitusta, tulitikkuja, astianpesuainetta.

 

1. Kaada kulho puolilleen vettä. Ripottele pippurisekoitusta pinnalle.

2. Kasta tulitikku astianpesuaineeseen ja kosketa sillä vedenpinnan keskiosaa. Katso, mitä pippureille tapahtuu, kun astianpesuaineeseen kastettu tulitikku osuu vedenpintaan.

3. Kaada toinen kulho puolilleen maitoa. Lisää muutamia tippoja erivärisiä elintarvikevärejä maidon pinnalle.

4. Kasta tulitikku astianpesuaineeseen ja kosketa sillä maidon pintaa. Katso, mitä maidon pinnalla olevalle elintarvikevärille tapahtuu.

 

Selitys: Astianpesuaine pienentää maidon ja veden pintajännitystä. Tällöin vedenpinnan hiukkaset pääsevät leviämään vapaammin. Samalla ne työntävät mukanaan pippurisekoitusta ja elintarvikeväriä, jolloin ne leviävät tai sekoittuvat keskenään ja muodostavat kuvioita.

 

7. Hilejuoma

(Huom! Tämä vie aikaa noin kaksi tuntia.)

Tarvitset: Ison kulhon, lasin, lusikan, jääpaloja, mehua, suolaa.

 

1. Täytä kulho jääpaloilla ja sirottele niiden päälle kolme teelusikallista suolaa. Sekoita.

2. Laita lasi jäiden keskelle, mutta älä päästä suolaisia jääpaloja lasiin. Kaada lasi puolilleen mehua.

3. Sekoita mehua lusikalla kymmenen minuutin välein. Jäähilettä alkaa muodostua puolessatoista tunnissa.

4. Sekoita mehua viiden minuutin välein puoli tuntia eli niin kauan, että mehu on hileistä. Nauti!

 

Selitys: Suola laskee jään sulamispistettä, jolloin kulhoon muodostuu jääkylmää suolavettä. Suolavesi viilentää lasissa olevaa mehua enemmän kuin pelkät jääpalat. Lopulta mehu siis jäätyy. Mehun sekoittaminen rikkoo jään ja tekee mehusta hileistä.

 

8. Kananmunakoe

Tarvitset: Jääkaapissa jäähtyneen kypsän kananmunan, raa’an kananmunan.

 

1. Pyydä jotakuta sekoittamaan kananmunat.

2. Pyöräytä molempia kananmunia kuin hyrrää ja katso, mitä tapahtuu. Toisen kananmunan pitäisi pyöriä ja toisen ainoastaan huojua. Kumpi kananmunista on raaka?

 

Selitys: Raa’an kananmunan tasapainopiste muuttuu, sillä keltuainen liikkuu kuoren sisällä. Näin ollen raaka kananmuna ei pyöri kunnolla, mutta kypsä kananmuna pyörii.

 

Lähteet: Neronleimaus–tajuttomat tiedekortit, Sanoma Pro, www.sciencekids.co.nz, www.ejippo.fi, sciencebob.com, Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisen tiedekunnan tiedekerho.