Ruumiskoira etsii myös jään alle kadonnutta

Poliisikoira Tarmo rikkoo tassullaan sohjoa ohjaajansa Heikki Hokkasen tekemästä avannosta, jotta veden haju tulee paremmin kuonoon. Juha Poutanen

Asta Tenhunen

Nykyään Suomen poliisin kaikki ruumiskoirat saavat koulutuksen hukkuneiden etsintöihin myös talvella eli jääalueelta. Talvella tehtävissä etsinnöissä jäähän tehdään avantoja, joista koira haistelee vettä.

Käytännössä koiranohjaaja tekee etsitylle alueelle rivit avantoja, jotka koira käy tarkistamassa ja ilmaisee ohjaajalleen mahdollisen vainajan hajun.

Erikoiskoulutettu ruumiskoira opetetaan siis nuuhkimaan jäähän tehtyä avantoa samalla tavoin kuin ruumiskoirat kesällä etsivät veneestä käsin järvelle kadonneita vainajia.

–Jäältä etsiminen opetetaan nykyään peruskurssilla kaikille ruumiskoirille, ylikonstaapeli Heikki Hokkanen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Hokkanen on kokenut ruumiskoiran ohjaaja. Hän on poliisikoira Tarmon kanssa käyttänyt jäältä etsimisen toimintatapaa harjoitusten lisäksi oikeissa etsinnöissä.

Parhaillaan etsinnät ovat käynnissä Kuopiossa Etelä-Kallavedellä, jossa joulukuussa katosi iäkäs pariskunta mökkireissullaan heikkojen jäiden alueelle. Tänä talvena Hokkanen ja poliisikoira Tarmo ovat etsineet vesistöstä myös muun muassa yhtä kadonnutta naista vaikeista kelioloista Joensuussa.

Hokkanen on työurallaan etsinyt vainajia etenkin Itä-Suomessa, mutta pisimmillään työkeikkoja on ollut Tampereelta Lappiin ja ulkomaille asti.

Suomessa on 13 erikoiskoulutettua poliisin ruumiskoiraa sekä muutama uusi työpari kouluttautumassa.

Ensimmäinen ruumiskoira koulutettiin kokeiluluontoisesti poliisin käyttöön jo 20 vuotta sitten, mutta toimintaa on vuosien varrella kehitetty sitä mukaa, kun tietoja ja taitoja on karttunut.

–Toisaalta toivon, että yhtään vainajan etsimistehtävää ei tulisi. Kun niitä kuitenkin on, tehtävät tuovat kokemusta ja harjoitusta.

Vainajan hajun tunnistaminen järvivedestä voi tuntua ihmisestä ihmeeltä.

–Haistapa mukillista vettä tai teetä. Niissä on eroa. Se auttaa ymmärtämään, miten "vesi" voi haista. Koiran hajuaisti on lisäksi ihmistä paljon tarkempi poimimaan hajumolekyylejä.

Koiran hajuaistin sanotaan olevan jopa miljoonakertaisesti tarkempi kuin ihmisellä.

Yhdellä etsintätehtävällä Hokkanen voi kairata mahdolliselle katoamispaikalle jopa 200 avantoa riveihin määrätyn matkan välein.

Tarmo-koira terävöityy heti ensimmäisellä avannolla ja lähtee järjestelmällisesti käymään ne läpi. Se on täysin keskittynyt työhönsä ja rikkoo tassullaan avannossa olevan sohjon pinnan, jotta haju tulee paremmin kuonoon. Nuuhkaisun jälkeen koira jatkaa rivakasti matkaansa.

Jos kohdalla haisee vainajalle, Hokkanen tunnistaa sen heti koiransa olemuksesta ja liikkeistä.

Jos koira niin sanotusti merkkaa paikan eli reagoinnillaan ilmoittaa ohjaajalle mahdollisesta vainajan hajusta, paikalle tarvitaan lisää apua.

Esimerkiksi Etelä-Kallaveden etsinnöissä poliisilla on tarkentunut käsitys, missä menehtyneet voisivat olla. Siksi tällä viikolla avuksi on pyydetty sukeltajat Rajavartiolaitoksella.

He työskentelevät paikalla virka-apupyynnöstä. Helsingistä vartiolaiva Merikarhulta Kuopioon tulleilla rajavartijoilla on mukanaan ROV-sukellusrobotti, jonka tutkat, valot ja kamerat helpottavat vesialueen tarkistamista.

– Kaikkihan menehtyvät joskus, mutta Suomessa elämää arvostetaan niin paljon, että kuolema tutkitaan hyvin. Ihmisen katoamisen ottaminen vakavasti on sivistysvaltion tunnusmerkkejä, Hokkanen pohtii.

Vesillä kadonneista yleensä tiedetään alkutilanne. Maastoon kadonneiden tapauksia on tutkinnassa osoittautunut rikoksiksikin.

–Tarmon kanssa olemme löytäneet vainajia maasta, vedestä, palopaikalta, lumen alta. Parin päivän jalkautuminen maastoon, järvelle tai jäälle voi tuoda tärkeän tuloksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.