Palomiehet: Älkää polttako nyt!

Vaikka vahingot eivät pusikossa olisi isoja, maastopalot ovat usein erittäin työläitä sammuttaa ja sitovat palomiehet pois muista töistä. Pohjois-Savon pelastuslaitos

Asta Tenhunen

Pohjois- ja Etelä-Savossa on tällä viikolla sattunut useita maastopaloja, jotka ovat alkaneet risujen ja kuivien heinien poltosta. Ennakkoarvion mukaan meneillään on yksi kevään pahimmista ruohikkopalojen viikonlopusta, kun ihmiset siivoavat koti- ja mökkipihojaan ja osa polttaa siivoustähteitä pihalla.

Ylivuotinen heinä on kuitenkin nyt niin kuivaa, että palo karkaa pihasta helposti muualle maastoon.

Pelastuslaitokset muistuttavat, että monet palot olisivat vältettävissä huolellisella tulen käsittelyllä, jälkivartioinnilla ja jälkisammuttamisella.

Pääsääntöisesti risujen polttaminen on kielletty taajamassa. Haja-alueella polttaminen on usein sallittua, kun naapureille ei aiheudu siitä haittaa.

Jos oman alueensa ohjeita ei tiedä, asia tulee varmistaa kunnan ympäristöviranomaiselta. Jätteiden polttaminen on aina kiellettyä.

Palo on aina sytyttäjän vastuulla, joten paikka ja ajankohta on syytä valita oikein.

Pelastuslaitosten mukaan polttaminen on turvallisinta tehdä aikana, jolloin ympäröivä maasto on varmasti kostea. Toukokuussa maa on usein liian kuivaa, kun ruohikko ei vielä viherrä, vaan esillä on ylivuotista rutikuivaa heinää.

Tuulisella säällä polttamiseen ei ole syytä ryhtyä, koska palo karkaa helposti tuulen mukana kovempaa kuin ihmisen juoksuvauhti.

Pelastuslaitos suosittelee puutarhajätteiden kompostointia ja paksumpien rankojen käyttöä polttopuuna. Oksasilppureilla voi käsitellä isonkin määrän risuja ja käyttää hakkeen pensaiden alla. Jätteet voi toimittaa kunnan keräyspisteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.