Erilaisten ennusteiden jälkeen erilaiset havainnot

Perjantain säähavainto Forevan sivuilta.

Lari Vesander

Savon Sanomien sääseuranta sai juhannusaattona erikoisen päätöksen, kun Ilmatieteenlaitos ja Foreca ilmoittivat Saviniemen havaintopisteestään eri lämpötilat. Forecan mukaan lämpötila Kuopiossa oli tänään kolmelta iltapäivällä +16 astetta. Ilmatieteenlaitoksen mukaan vastaava luku vastaavaan aikaan vastaavassa paikassa oli +17,1 astetta. Sää oli kummassakin havainnossa se, minkä kansalaisetkin havaitsivat paljain silmin: aurinkoinen.

Oli oikea luku lopulta kumpi tahansa, voidaan sääseurannan perusteella sanoa sääennusteiden osuneen keskimäärin hyvin oikeaan. 1,5 viikon aikana ennustetut lämpötilat vaihtelivat 13:n ja 20:n asteen välillä ja keskiarvo näistä luvuista on sama kuin kahden havainnon keskiarvo: 16,5 astetta.

Jos lämpötilassa osuttiin suurin piirtein oikeaan, niin säätilan suhteen meteorologit kävivät läpi koko skaalan sateisesta, puolipilvisen kautta aurinkoiseen. Meteorologien kunniaksi on sanottava, että kaikissa kolmessa seurannassa olleessa firmassa he luopuivat sateisista ennusteista viimeistään kolme päivää ennen aattoa.

Sateeton linja myös piti loppuun asti, vaikka ennusteet muuten muuttuivatkin koko seuranta-ajan lähes päivittäin, kun meteorologit tarkistivat aiempia laskelmiaan.

Juttusarjassa seurattiin Forecan,  Ilmatieteenlaitoksen ja Ruotsin Ilmatieteenlaitoksen ennusteita säästä Kuopiossa juhannusaattona kello 15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut