Pohjois-Savon keskusta jyrähtää – ei hyväksy Etelä-Savon pilkkomista soten vuoksi

Pohjois-Savon keskustan puheenjohtaja Antti Kivelä. Marko Happo

Petri Karvinen

Keskustapuolueen Pohjois-Savon piiri on julkaissut kannanoton, joka ottaa tiukan linjan hallituksen kaavailuihin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden uudistamisesta. Pohjois-Savon keskusta vaatii, että Etelä-Savon maakuntaa ei soten vuoksi pilkota.

Parhaillaan lausuntokierroksella olevassa hallituksen esityksessä Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin kunnat siirtyisivät osaksi Pohjois-Savoa. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on jo julkisesti todennut puolueen vastustavansa ajatusta.

Pohjois-Savon keskusta pitää järkevimpänä sote-ratkaisun pohjana hallitusohjelmassakin olevaa 18 maakunnan kokonaisuutta. Piirjärjestö hyväksyy erillisratkaisut ainoastaan Uudellamaalla.

– Esitetyssä muodossaan toteutettuna järjestely hajottaisi nykyistä Itä-Suomen maakuntarakennetta ja useaa toiminnan ja hallinnon alaa monin tavoin, kannanotossa todetaan.

– Kaakkois-Suomen vaalipiirijako menisi uusiksi, jäljelle jäävä Etelä-Savon maakunta jäisi pelastustoimen osalta selvästi heikommaksi kuin ympäröivät maakunnat, vaikka hallitusohjelmassa nimenomaan vakuutetaan pelastustoimen ja ensihoidon synergiahyötyjen turvaamista, perustelut jatkuvat.

Jos Itä-Savon kunnat irrotettaisiin Etelä-Savosta, jäljelle jäävä maakunta olisi asukaspohjaltaan noin 93 000 hengen suuruinen. Tämä olisi Pohjois-Savon keskustan mielestä liian vähän ja heikentäisi Mikkelin keskussairaalan, Etelä-Savon liiton, paikallisen Ely-keskuksen ja alueen käräjäoikeuksien toimintaedellytyksiä.

Piirijärjestö huomauttaa myös, että Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on tekemässä tänä vuonna noin 45 miljoonan euron tappion, minkä lisäksi sillä on aiemmin kertynyttä alijäämää. Tällä nähtäisiin olevan vaikutusta Savonlinnan keskussairaalan ylläpitoon pohjoissavolaisvoimin.

– Savonlinnan sairaalan taantuminen KYSin reservipisteeksi ei ole sen paremmin Pohjois-Savon kuin Savonlinnan seutukunnankaan etu. Nykyisten maakuntien hyvä yhteistyö on parempi ratkaisu kuin Etelä-Savon maakunnan hajottaminen, kannanotossa todetaan.

Pohjois-Savon keskusta toivoo maakuntansa kunnilta yhtenäistä ja selkeää viestiä, jonka mukaan Etelä-Savon pilkkomista ei tule hyväksyä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut