Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Sanna Marin Ykkösaamussa UPM:n Kaipolan tehtaasta: Oliko pakko sulkea juuri nyt?

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pohti Ylen Ykkösaamussa lauantaina, onko Suomessa ihmisiä liian helppo irtisanoa ja oliko UPM:n Kaipolan tehdas pakko sulkea juuri nyt, kun työllisyystilanne on muutoinkin vaikea.

Marin huomautti haastattelussa, että Kaipolan tehdas on ollut kannattava ja UPM on nostanut osinkoja viime vuosina reippaasti. Hänen mukaansa ihmisten näkökulmasta herää kysymys, mikä riittää.

–  Jos olisi saanut itse päättää, tehdas vielä tulevaisuudessakin pyörisi.

UPM ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että se aikoo sulkea UPM:n Kaipolan tehtaan Jämsässä. Kaipolan tehtaassa työskentelee noin 450 ihmistä. Heijastevaikutuksineen tehtaan sulkeminen uhkaa jopa 1  500:ta työpaikkaa Jämsässä.

Marin sanoi, että Kaipolan tehtaassa koneista on pidetty huolta, eikä kyse ole ollut siitä, että laitekanta olisi vanhentunut niin, ettei tehdasta pystyisi pyörittämään, mutta investointeja ei Marinin mukaan ole tehty.

Hänen mukaansa yksi kysymys on, onko Suomessa liian helppo irtisanoa ja sulkea tehtaita. Marin sanoo, että esimerkiksi Saksassa tehtaiden sulkeminen on vaikeampaa kuin Suomessa.

Twitterissä Marinin ulostulo Kaipolan tehtaasta ja pohdinnat liian helposta irtisanomisesta herättivät heti keskustelua.

–  Syvä huokaus. Pääministeri Sanna Marin antaa miljarditolkulla investoivalle UPM:lle neuvoja siihen, mihin investoida, ja haikailee työllisyyslääkkeeksi irtisanomisten vaikeuttamista. Tällä tiellä yrityksillä on tässä maassa kylmä kyyti, kirjoitti Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Ilta-Sanomat kysyi UPM:ltä yhtiön kantaa Marinin osoittamaan kritiikkiin.

–  Meidän kommenttimme on, että yt-prosessi jatkuu alkavalla viikolla Kaipolassa. Keskustelujen aikana käydään sulkemissuunnitelman perustelut huolellisesti läpi henkilöstön kanssa, samoin kuin muutosturvaan liittyvät kysymykset. Tämä prosessin läpikäynti on nyt meille ensisijainen asia, UPM:n yhteiskunta- ja mediasuhdejohtaja Stefan Sundman vastasi lehdelle sähköpostitse.

Sundman kommentoi IS:lle muun muassa myös, että sulkemissuunnitelman perustelut on olennaisilta osiltaan kerrottu jo tiedotteessa, jonka UPM antoi keskiviikkona, eikä niihin ole tässä vaiheessa lisättävää.

"Isku voi tulla Suomeen jälkijunassa"

Myös hallituskumppani keskustan kansanedustaja Markus Lohi suomi Marinia siitä, että tämä laittoi UPM:n johtajat peilin eteen.

–  Syyttely ei auta. Nyt pitäisi kääntää peili ja kysyä, onko yrittäjyyttä ja työllistämisen edellytyksiä edistetty tarpeeksi. Puheet olleet päinvastaisia. Suomi ei nouse tuilla, vaan työllä ja yrittäjyydellä, Lohi katsoo.

Ylen Ykkösaamussa keskusteltiin myös laajemmin työttömyydestä ja työllisyydestä.

Marin sanoi, että Suomen työllisyyden tilanne on erittäin huolestuttava, vaikka Suomi on selvinnyt keväästä ja kesästä muita EU-maita paremmin. Marin sanoo, että tilastotiedoista näkyy, että Suomeen isku voi tulla jälkijunassa, sillä Suomi on pieni vientivetoinen maa. Tässä on Marinin mukaan ensiarvoisen tärkeää, että koko EU:n talous elpyy.

– Tästäkin näkökulmasta on erittäin tärkeää, että olemme löytäneet ratkaisuita monivuotiseen rahoituskehitykseen ja EU:n elpymisvälineeseen.

Marinin mukaan hallituksen työllisyystavoite 30 000 päätösperäisestä työpaikasta budjettiriiheen mennessä pitää edelleen paikkansa.