Finnwatchin kysely: Näkemys verovälttelystä yhteiskunnallisena ongelmana jaetaan laajasti eduskuntapuolueissa

Näkemys verovälttelystä yhteiskunnallisena ongelmana jaetaan laajasti eduskuntapuolueissa, ilmenee Finnwatchin tekemästä kyselystä. Keskusta ja RKP eivät vastanneet kyselyyn.

Kyselyyn vastanneista puolueista kaikki paitsi kristillisdemokraatit olivat osittain tai kokonaan sitä mieltä, että Suomen verolainsäädäntö mahdollistaa tietyissä tilanteissa verovälttelyn ja ongelmaan tulee puuttua myös kansallisia lakeja korjaamalla.

Kristillisdemokraatit perusteli kantaansa sillä, että suurimmat ongelmat verotuksessa liittyvät kansainväliseen toimintaan eikä voimassaolevien lakien puitteissa tapahtuvaa toimintaa tulisi puolueen mukaan kutsua verovälttelyksi.

Vaikka hallitus- ja oppositiopuolueiden kannat eroavat toisistaan, myös opposition sisällä on eroja. Kokoomus ja kristillisdemokraatit painottavat vastaustensa perusteella kansainvälisiä toimia verovälttelyn kitkemiseksi. Liike Nyt ja perussuomalaiset suosivat puolestaan kansallisia toimia.

Eniten eduskuntapuolueiden kantoja jakavat muun muassa osinkoverotusta, arvonnousuveroa ja minimiyhteisöverokantaa koskevat kysymykset. Yhtenäisintä linja on puolestaan verotietojen läpinäkyvyyteen liittyvistä toimista

VM ja keskusta suhtautuivat helmikuussa nihkeästi arvonnousuveroon

Arvonnousuveroa koskeva kysymys jakaa puolueet kahteen leiriin. Hallituspuolueista arvonnousuveroa kannattavat SDP, vasemmistoliitto ja vihreät. Oppositiopuolueissa siihen suhtaudutaan kriittisesti.

Veron tarkoituksena olisi hillitä rikkaiden muuttamista ulkomaille verotussyistä. Arvonnousuveron tarkoituksena on saattaa Suomessa syntyneet omaisuuden arvonnousut veronalaisiksi myös niissä tapauksissa, joissa verovelvollinen muuttaa ulkomaille ennen omaisuuden realisointia.

Helmikuussa arvonnousuvero eli maastapoistumisvero ei näyttänyt etenevän. Silloinen valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoi, että vero olisi teknisesti vaikea säädettävä. Kulmunin mukaan keskustassa ajatellaan, että avoimessa maailmassa täytyy lisäksi olla mahdollista, että ihmiset pääsevät liikkumaan ja kansainvälisiä osaajia saadaan Suomeen.

Valtiovarainministeriö kertoi alkuvuodesta, ettei selvityksensä perusteella lämpene maastapoistumisveron käyttöönotolle Suomessa. Ministeriön perjantaina julkistaman selvityksen mukaan veromallissa on niin paljon ongelmia, ettei lainsäädännön muutoksiin ole nyt aihetta ryhtyä.

Selvityksen mukaan maastapoistumisveron vuosittainen tuotto jäisi verrattain vähäiseksi, korkeintaan noin 50 miljoonaan euroon.

Asian selvittämisestä sovittiin hallitusohjelmassa.

Neljä kyselyyn vastannutta puoluetta haluaa osinkoverotukseen muutoksia

Listaamattomien osakeyhtiöiden osinkoverojärjestelmän korjaamista kannattavat SDP, vasemmisto, vihreät ja perussuomalaiset, jotka ovat osittain tai täysin samaa mieltä väitteen kanssa. Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit nostivat vastauksissaan esiin, ettei osinkoverotusta tule kiristää, ellei yrittäjien verotusta samalla madalleta muulla tapaa.

KD:n mukaan pienet ja keskisuuret yritykset tarvitsevat veronkiristysten sijaan kannustimia. Myös kokoomuksen mielestä verotuksen tulisi kannustaa yrittäjyyteen ja riskinottoon.

Finnwatch teki kyselyn tänä kesänä. Kyselyssä esitettiin eduskuntapuolueille kymmenen monivalintakysymystä erilaisista verovälttelyn torjuntaan liittyvistä toimista. Puolueilla oli mahdollisuus perustella kantansa ja esittää tarkempia tietoja siitä, minkälaisia muutoksia puolue toivoisi tehtävän nykytilanteeseen nähden. Kyselyn päättävässä avoimessa kysymyksessä puolueille annettiin myös mahdollisuus kertoa muista keinoista, joilla ne kitkisivät verovälttelyä.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Savonia-ammattikorkeakoulu

Mainos: Savonia-ammattikorkeakoulu

Pohjoissavolaisia pienyrittäjiä koulutetaan verkkokaupan ja somen saloihin

Etusivulla nyt

Mainos: Savon Media

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut